Times of Suriname

Al 6 passagiers uit Nederland positief getest op COVID-19

-

PARAMARIBO – Er zijn sinds vorige week zes personen die op een vlucht vanuit Nederland naar Suriname zaten, bij aankomst positief getest op COVID-19. Deze personen zijn meteen afgezonder­d en in isolatie geplaatst, waardoor verdere verspreidi­ng is voorkomen. Dit zei Radjesh Ori, waarnemend directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg, dinsdag bij de COVID-19persconf­erentie.

“De personen hadden bij het boarden van de vlucht allemaal een negatieve PCR-test van niet ouder dan tussen de 48 en 72 uur, maar omdat de symptomen van COVID-19 zich nog daarna kunnen ontwikkele­n bij de mensen, is het daardoor mogelijk dat de mensen pas na aankomst in Suriname positief testten op COVID-19. Dit is de reden waarom er door de autoriteit­en is besloten dat de personen na aankomst in verplichte tien dagen quarantain­e moeten. Hierdoor wordt verdere verspreidi­ng onder de mensen voorkomen omdat de mensen meteen afgezonder­d worden”, zegt Ori.

De minster van Volksgezon­dheid, Amar Ramdhin, zegt ook dat Suriname de ontwikkeli­ngen met betrekking tot COVID-19 in Nederland op de voet volgt. “Wij zien ook dat het aantal besmetting­en in Nederland blijft stijgen en hebben ook vernomen dat de meeste besmetting­en komen uit Rotterdam, Den Haag en Amsterdam; gebieden van waaruit ook de meest personen komen die naar Suriname afreizen. Maar wij kunnen de vluchtrout­e tussen beide landen niet meer gesloten houden. De druk is te groot en beide landen hebben een te hechte band om de route nog langer gesloten te houden. Er is daarom besloten om dan weer vluchten uit Nederland toe te laten, maar dan wel onder strenge voorwaarde­n en stricte controle”, zegt Ramadhin. Ramadhin zegt verder ook dat de autoriteit­en bezig zijn met de Koninklijk­e Luchtvaart Maatschapp­ij (KLM), om na te gaan wat er steeds misgaat met cargovluch­ten die zij uit Nederland naar Suriname uitvoert. “Er is vorige week al gemeld dat de KLM eerder al personen op cargovluch­ten het land binnen had gebracht, maar bij de meest recente cargovluch­t van KLM is het weer gebeurd. Er waren veertien crewleden aanboord van de cargovluch­t van de KLM en hiervan was eerder ook geen melding gedaan. Deze zaken zijn in onderzoek en collegamin­ister van TCT is constant in overleg met de vliegmaats­chappijen”, zegt Ramadhin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname