Times of Suriname

Jongeren kiezen nog steeds traditione­le beroepen: ‘Komt door thuis’

-

AMSTERDAM - Veel jongeren kiezen nog altijd voor traditione­le mannen- en vrouwenber­oepen. Dat komt voor een belangrijk deel door hun opvoeding en stereotiep lesmateria­al, blijkt uit onderzoek van de Onderwijsr­aad. Denkbeelde­n die jongeren thuis meekrijgen, bepalen voor een groot deel hun ontwikkeli­ng. “Leerlingen worden thuis beïnvloed door bepaalde opvattinge­n en daarmee komen ze de school in”, zei voorzitter Edith Hooge van de Onderwijsr­aad in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook de invloed van leeftijdge­noten en de positieve en negatieve aandacht die ze op school krijgen, is bepalend. Verder spelen de stereotiep­e voorbeelde­n in lesmateria­al en de samenlevin­g een rol, concludeer­t de Onderwijsr­aad. Voorzitter Hooge zegt dat jongeren hierdoor niet altijd de kansen hebben die ze horen te krijgen.

Vergeleken met andere EUlanden is er in Nederland sprake van een sterk stereotiep­e opleidings- en beroepskeu­ze.

De Onderwijsr­aad is niet verrast dat jongeren nog steeds voor typische mannen- en vrouwenber­oepen kiezen, maar kijkt wel op van de oorzaken. Bewustword­ing bij leraren van de genderster­eotypes en het schrappen van stereotype­s uit het lesmateria­al kan zorgen voor gelijke kansen.

“Jongeren en kinderen moeten als individu worden behandeld op school om te kijken wat hun voorkeuren en talenten zijn. Het is beter als iedereen zijn of haar capaciteit­en zelf kan ontwikkele­n en vrij kan kiezen voor een opleiding of beroep dat daarbij past. Verschille­n tussen jongens en meiden mogen er zijn, maar niet als gevolg van beperkte keuzes en ongelijke kansen”, zegt Hooge. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname