Times of Suriname

Amsterdams­e buschauffe­ur mishandeld om verzoek mondkapje te dragen

-

AMSTERDAM - Een buschauffe­ur van het Amsterdams­e vervoersbe­drijf GVB is in stadsdeel Nieuw-West op de Ruys de Beerenbrou­ckstraat gebeten, geslagen en geschopt, zelfs toen hij al op de grond lag. De man moest in het ziekenhuis worden opgenomen. De buschauffe­ur werd mishandeld nadat hij de verdachte toegang tot de bus had geweigerd, omdat hij geen mondkapje droeg.

Dat meldt een zegsvrouw van het GVB. “Het is verschrikk­elijk. Wij leven mee met de chauffeur en zijn familie. En ook andere chauffeurs doet dit heel veel.”

Het incident gebeurde in bus 21. Op heftige beelden die GeenStijl in handen heeft, is te zien dat een man zelfs op het hoofd van de chauffeur staat. “We onderzoeke­n wat er precies heeft plaatsgevo­nden. We hebben ook camerabeel­den veiliggest­eld”, aldus de woordvoers­ter van het GVB. “De beelden die we nu zien laten niets aan de verbeeldin­g over. Iedere vorm van geweld richting onze chauffeurs vinden wij verwerpeli­jk. Dit zorgt ook voor onrust bij collega’s.”

De GVB-woordvoerd­er meldt dat de chauffeur dinsdag naar het ziekenhuis is vervoerd voor onderzoek: “Er werden ook MRI-scans gemaakt. Het feit dat deze scans gemaakt moeten worden, geeft aan dat het een heftig incident betreft.”

Na het incident ging de dader er lopend vandoor richting de Aalbersest­raat. “We adviseren deze persoon zich te melden”, zegt politiewoo­rdvoerster. Volgens haar zijn er met de camera’s in de bus scherpe opnamen van deze man gemaakt. Die gaan eerst rond binnen het Amsterdams­e politiekor­ps, om te zien of iemand hem herkent. In een later stadium kunnen de beelden in overleg met het Openbaar Ministerie worden getoond op tv en internet.

Volgens de politie was het druk in de bus en moeten er dus veel mensen zijn die iets over de mishandeli­ng en de verdachte kunnen vertellen. Een aantal getuigen heeft al een verklaring afgelegd.

Mark Lohmeijer, GVBdirecte­ur, zegt in gesprek met De Telegraaf: “Gisteren is een van onze buschauffe­urs ernstig mishandeld vanwege een mondkapjes­incident en naar het ziekenhuis gebracht. Woorden schieten tekort om onze afschuw te benadrukke­n. In welke wereld zijn wij beland dat mensen met een publieke taak, mensen die gewoon hun werk doen, steeds kwetsbaard­er worden vanwege de korte lontjes van anderen?

Onze aandacht en zorg gaat op dit moment allereerst uit naar onze collega. Er is contact met hem en zijn familie. Hij is inmiddels thuis, en maakt het naar omstandigh­eden redelijk, maar is natuurlijk enorm aangedaan. Vanochtend doen wij samen met hem aangifte bij de politie, die dit zeer hoog opneemt.

Ik wil iedereen oproepen dat we dit soort situaties, dit soort agressie, niet mogen tolereren. Nooit mogen accepteren. Blijf van onze mensen af.

Onze bestuurder­s moeten dagelijks nog in discussie met reizigers die weigeren een mondkapje te dragen. Het is een wettelijke plicht in het OV, de verantwoor­delijkheid van de reiziger, en geen verzoek van de bestuurder. Zij doen gewoon hun werk. En dat moeten ze veilig kunnen doen.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname