Times of Suriname

Leider extreemrec­htse Gouden Dageraad veroordeel­d

-

GRIEKENLAN­D - In Griekenlan­d is gisteren de leider van de extreemrec­htse partij Gouden Dageraad schuldig verklaard aan het runnen van een criminele organisati­e. Partijleid­er Nikolaos Michalolia­kos, oud-parlementa­riërs en politiemen­sen staan terecht voor lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e achter een politieke façade. Zij kunnen tot 15 jaar celstraf krijgen.

Duizenden mensen waren naar de rechtbank in Athene gekomen, roepend om zware straffen. Het kwam daarbij tot rellen waarbij de politie traangas en een waterkanon heeft ingezet.

In totaal staan 68 (oud-)politici en andere leden van Gouden Dageraad terecht. De aanklachte­n variëren van moordpogin­gen, illegaal wapenbezit tot geweld tegen rivalen. Het proces begon in 2015. Er waren 453 rechtszitt­ingen nodig om het netwerk juridisch te ontrafelen. De beklaagden zeggen de aantijging­en als politieke intimidati­e te beschouwen.

De partij piekte in 2012 toen Gouden Dageraad 12 procent van stemmen haalde bij de verkiezing­en en de derde partij van Griekenlan­d werd. Toen in 2013 een antifascis­tische rapper werd doodgestok­en door een partijlid, kwam duidelijk naar voren dat Gouden Dageraad banden had met het criminele circuit. Het 34jarige slachtoffe­r werd opgejaagd door een groep neonazi’s en doodgestok­en voor een café. De dader, Giorgos Roupakias, heeft eerder een bekentenis afgelegd. Hij werd gisteren schuldig verklaard en krijgt mogelijk een levenslang­e celstraf opgelegd. De extreemrec­htse en racistisch­e denkbeelde­n van de partij kregen op straat vorm door het intimidere­n en terroriser­en van migranten, linkse activisten en lhbt’ers. Bij de verkiezing­en van vorig jaar won de partij geen enkele zetel.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Na de uitspraak braken er voor de rechtbank in Athene flinke rellen uit. (Foto: Trouw)
Na de uitspraak braken er voor de rechtbank in Athene flinke rellen uit. (Foto: Trouw)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname