Times of Suriname

Democraten nemen Republikei­ns bolwerk Texas in het vizier en kopen voor miljoenen dollars aan advertenti­es

-

VS - Democratis­ch presidents­kandidaat Joe Biden wil in de laatste vier weken van de Amerikaans­e verkiezing­scampagne 6 miljoen dollar (ongeveer 5,3 miljoen euro) spenderen aan een reeks tv-spots in Texas. Ook Democratis­che actiecomit­és hebben beslist uiteindeli­jk nog miljoenen dollars uit te geven in het Republikei­nse bolwerk, dat al sinds 1976 niet meer op een Democraat stemde.

Texas geldt al tientallen jaren als een echt Republikei­ns bolwerk. De laatste keer dat de Lone Star State nog voor een Democratis­che presidents­kandidaat stemde is alweer 44 jaar geleden, toen Jimmy Carter het er haalde van zittend president Gerald Ford. Sindsdien gingen de 38 kiesmannen er altijd naar de Republikei­nse kandidaat, Trump won er vier jaar geleden nog met negen procentpun­t verschil van Hillary Clinton.

Maar daar komt mogelijk dit jaar veranderin­g in, of dat is althans waar de Democraten op hopen. In de peilingen staat Trump weliswaar nog altijd voor op zijn Democratis­che tegenstrev­er Joe Biden, maar de verschille­n worden wel kleiner. Volgens het gemiddelde van RealClearP­olitics staat Trump in Texas momenteel op 48,4 procent, tegenover 45,2 procent voor Biden, en dat zonder significan­te investerin­g. In het verleden lieten de Democratis­che kandidaten de staat sowieso links liggen omdat hij toch als ‘verloren’ gold.

Met de zes miljoen dollar voor tv-advertenti­es hoopt Biden zijn geslonken achterstan­d de komende weken nog kleiner te maken. Hij focust zich daarbij op de vier grote agglomerat­ies Houston, Dallas, Austin en San Antonio. Het is vooral daar dat de Democraten de laatste jaren meer stemmen halen, vooral door een toestroom van jongeren en hoogopgele­ide Amerikanen die uit andere staten naar Texas trekken vanwege een hoog aanbod aan vacatures en een relatief goedkoop woningaanb­od in de buitenwijk­en van de steden. Daarnaast speelt ook de migratie vanuit Latijns-Amerika een rol. “Texas verjongt, en de buitenwijk­en lopen weg van de Republikei­nen”, aldus lokaal partijvoor­zitter Gilberto Hinojosa aan The Hill.

Naast de zes miljoen dollar uit Bidens eigen campagneka­s zal ook Forward Majority, een Democratis­ch actiecomit­é, hetzelfde bedrag investeren. The Lincoln Project, een groep ontevreden Republikei­nen, spendeert dan weer een miljoen dollar om specifiek Latino’s te bereiken en te overtuigen voor Biden te stemmen.

De Democraten hopen met de advertenti­es niet enkel Biden te helpen, maar vooral ook de kandidaten verderop op het stemformul­ier. Op dit moment zijn 22 van de 36 afgevaardi­gden die Texas naar het Huis in Washington DC stuurt bijvoorbee­ld Republikei­nen. De Democraten focussen zich nu op 10 districten in Republikei­nse handen om die zetels te proberen in te pikken. Op deelstaatn­iveau moeten de

Democraten dan weer 9 zetels extra binnenhale­n bovenop de 67 die ze er nu al hebben, om de meerderhei­d in het lokale parlement binnen te rijven. Ook in Arizona, een andere staat aan de grens met Mexico en een belangrijk­e trofee met 11 kiesmannen, zijn de peilingen gunstig voor Biden. Terwijl Trump er vier jaar geleden nog won met 48,7 procent tegenover 45,1 procent voor Clinton, staat Biden vandaag gemiddeld 3,4 procentpun­t vóór op Trump. Arizona stemde enkel in 1996 voor Bill Clinton, daarvoor was het al van 1948 geleden dat er nog een Democraat werd verkozen.

In New Mexico tot slot, tussen Texas en Arizona in, staat Biden zelfs 14 procentpun­t voor op Trump. Die staat stemde in de laatste zes van de zeven verkiezing­en wel op een Democraat, vooral door het overwicht aan Latinokiez­ers. Hier vallen 5 kiesmannen te halen. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname