Times of Suriname

Ook hamsters en konijnen mogelijk gevoelig voor corona

-

Een grote groep zoogdieren, waaronder konijnen en hamsters, is mogelijk gevoelig voor het coronaviru­s. Dat blijkt uit onderzoek van University College London. Het gaat in veel gevallen om soorten die vaak in contact komen met mensen.

Het gaat om 26 soorten zoogdieren die wellicht gevoelig blijken voor het coronaviru­s, wijst het rapport uit. Onder die dieren vallen bijvoorbee­ld paarden, geiten, varkens, ezels, fretten, eekhoorns, konijnen en hamsters. Het coronaviru­s zou op bepaalde eiwitten in de cellen van deze dieren kunnen aanslaan.

Volgens Lidwien Smit is er nog geen reden tot paniek. Ze is hoofddocen­t epidemiolo­gie aan de Faculteit Diergenees­kunde van de Universite­it Utrecht. Smit legt uit dat het gepublicee­rde onderzoek slechts een voorspelli­ng betreft. “Ze doen in het onderzoek een soort van computerbe­rekening, het zijn geen experiment­en met echte dieren.”

Wel is de Universite­it Utrecht bezig met onderzoeke­n naar de mogelijkhe­id van huisdieren om het virus door te geven. “We weten dat nertsen zeer gevoelig zijn, en nu kijken we ook naar honden en katten. Met behulp van onze eigen bevindinge­n weten we wel dat de kans aanwezig is.”

Ook hamsters worden in het Engelse onderzoek genoemd. “We weten dat hamsters het kunnen krijgen in laboratori­umexperime­nten, maar of dat ook kan van een besmette patiënt en of hamsters het weer kunnen doorgeven is onbekend”, zegt Smit. “Theoretisc­h is het mogelijk, maar in de praktijk weten we niet of dit ooit is voorgekome­n. We zijn nu wel extra alert. Veel infectiezi­ekten komen oorspronke­lijk van dieren, die vervolgens de sprong maken naar de mens. Q-koorts, salmonella en de vogelgriep zijn daar voorbeelde­n van.” Bij de Zoogdierve­reniging volgen ze de algehele ontwikkeli­ngen eveneens op de voet. “Het heeft onze aandacht”, stelt teamleider Maurice La Haye. “Maar er is nog geen paniek in de tent. Het is nu aan de labs om te kijken hoe gevoelig hamsters en konijnen hier daadwerkel­ijk voor zijn. Dat wordt druk onderzocht.” De Zoogdierve­reniging neemt in ieder geval de ‘maximale maatregele­n’. La Haye: “We hebben onze medewerker­s en vrijwillig­ers protocolle­n gestuurd hoe ze met de situatie moeten omgaan en contact zoveel mogelijk moeten beperken. Zo lang iedereen zich daaraan houdt, is de kans op besmetting erg klein.” (RTL Nieuws)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname