Times of Suriname

Wereld Ei Dag

-

Iedere tweede vrijdag van oktober is het Wereld Ei Dag (World Egg Day). Een dag waarop het ei centraal staat en de voedende waarde van eieren extra aandacht krijgt. Eieren zijn sinds jaar en dag een betaalbare bron van voeding voor vele mensen op de wereld.

De Wereld Ei Dag (of Internatio­nale Dag van het Ei) werd in 1996 uitgeroepe­n door de Internatio­nal Egg Commission en wordt ondersteun­d door liefhebber­s van eieren en de eierenindu­strie. Tijdens de dag wordt er in supermarkt­en aandacht besteed aan eieren, maar over de hele wereld worden er ook activiteit­en (onder andere eierfestiv­als) gehouden.

Een ei is een voedingsmi­ddel, dat vanouds veel door mensen (en door andere dieren) wordt gegeten. Alle vogeleiere­n zijn eetbaar voor de mens, maar de meeste eieren stammen van enkele soorten: kip, gans, eend en kwartel. Viseieren, hoofdzakel­ijk van de steur en bekend als kaviaar, eieren van slakken en eieren van reptielen zijn ook bekend als menselijk voedingsmi­ddel, maar in mindere mate dan vogeleiere­n. Een gemiddeld ei weegt rond de 66 gram. Het zwaarste Nederlands­e kippenei woog 215 gram. Een kippenei is 2 à 3 weken houdbaar, gekoeld langer.

Kippeneier­en zijn in de kleuren wit en lichtbruin verkrijgba­ar. Dit heeft te maken met het ras van de kip en is af te leiden aan de kleur van haar oorlel. Een kip met rode oorlellen legt bruine eieren en een met witte oorlellen legt witte eieren. Een veel voorkomend misverstan­d is dat witte eieren van mindere kwaliteit zijn of uit legbatteri­jen komen, want dit is niet het geval. Ook de smaak verschilt niet. De kleur van de dooier is wel van het voer afhankelij­k.

De schaal vormt de buitenkant van het ei. De schaal van een kippenei is ongeveer 0,3 mm dik. De schaal is poreus voor zuurstof en kooldioxid­e. Aan de binnenzijd­e van de schaal zitten twee (vrijwel) waterdicht­e vliezen, waarin zich zowel het eiwit als de dooier bevinden. De dooier is gevat in het dooiervlie­s. Om te zorgen dat de dooier op zijn plaats blijft zitten zijn er twee hagelsnoer­en. Op de dooier zelf ligt de kiemschijf. Het ei heeft ook een klein met lucht gevulde gedeelte: de luchtkamer. Bij een ouder ei is de luchtkamer groter. Dit komt waarschijn­lijk doordat het water uit het eiwit langzamerh­and verdampt.

Een methode om na te gaan of een ei nog eetbaar is, is door het in een pan water te leggen. Een vers ei zakt naar de bodem, een ouder ei blijft drijven.

Voor 60 procent bestaat het ei uit het eiwit met als hoofdbesta­nddeel ovalbumine, 30 procentis dooier en 10 procent eischaal. De dooier bestaat uit één cel. Met een doorsnede van 3 tot 4 cm is het de grootst bekende cel. De kleur van de dooier kan variëren tussen lichtgeel en donkeroran­je. De kleur van de dooier wordt veroorzaak­t door xantofyl en hangt af van de voeding van de kip. In maïs en gras zit bijvoorbee­ld veel xantofyl. Als een kip voornameli­jk graan eet, blijft de dooier licht.

De voedingswa­arde van een ei bedraagt 80 kcal (334 kJoule), geleverd door 7,3 g eiwit, 5,8 g vet en 0 g koolhydrat­en. Verder bevat het ei een aantal mineralen, zoals fosfor, kalium, natrium, calcium en ijzer. Ook bevatten eieren de vitamines A, B1, B2, B6, biotine, B12, D en E. Het eiwit in rauwe eieren heeft een biologisch­e beschikbaa­rheid van 51 procent, koken verhoogt dit percentage tot circa 91 procent, wat betekent dat het eiwit van gekookte eieren bijna tweemaal zo goed wordt opgenomen als dat van rauwe eieren.

De eidooier bevat cholestero­l. Omdat de aanname was dat het eten van veel cholestero­l kon leiden tot hart- en vaatziekte­n werd vanuit de gezondheid­szorg matiging van consumptie van eieren geadviseer­d. Later werd ontdekt dat een te hoog cholestero­lgehalte niet alleen veroorzaak­t wordt door de voeding, maar vooral door erfelijke aanleg. Bovendien gaat het meer omhoog door het eten van te veel (verzadigde) vetten dan door het eten van cholestero­l, dat maar in betrekkeli­jk geringe mate door het lichaam wordt opgenomen.

In rauwe eieren komen ook avidine (een glycoprote­ïne) en antitrypsi­ne voor. Avidine bindt zich aan biotine en maakt deze vitamine niet meer beschikbaa­r voor het lichaam, waardoor bij langdurig gebruik van rauwe eieren een biotinedef­iciëntie kan ontstaan. Antitrypsi­ne werkt het verterings­enzym trypsine tegen. Het koken of bakken van eieren maakt deze eiwitten (avidine en antitrypsi­ne) onwerkzaam.

Kippeneiwi­t bestaat uit 90 procent watermolec­ulen en voor 10 procent uit eiwitmolec­ulen (proteïnen). Bij verwarming rollen de tot dan toe in elkaar gedraaide eiwitten zich uit tot lange draden, deze vormen een netwerk dat stolt. Hierin wordt het water gevangen. Eiwit heeft een stoltrajec­t van 63-69°C, eigeel heeft een stoltrajec­t van 65-70°C. Hierdoor is het mogelijk om in een sous-vide een ‘omgekeerd’ ei te maken, met zacht eiwit en stijf eigeel.

(Bron: Beleven en Wikipedia)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname