Times of Suriname

De Jonge: ‘Vaccinatie tegen corona wordt niet verplicht’

-

DEN HAAG - Nederland neemt 7,8 miljoen doses van het coronavacc­in dat door de Leidse farmaceut Janssen Pharmaceut­ica wordt ontwikkeld af, maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezon­dheid) gisteren bekend. Als de ontwikkeli­ng van het vaccin voorspoedi­g verloopt, moet het vanaf het eerste kwartaal van 2021 beschikbaa­r zijn. De Jonge benadrukte in het Kamerdebat over de coronawet dat zodra er een werkend vaccin is, niemand verplicht zal worden een injectie te nemen. “Ik ben niet voor een vaccinatie­plicht, omdat ik denk dat dit het draagvlak voor vaccinatie ondermijnt. Dat draagvlak hebben we heel erg nodig”, zei De Jonge. Een grondslag in de wet die het mensen verplicht, is er momenteel niet en de bewindsman is niet van plan om de wet aan te passen. Bovendien denkt de minister dat je mensen die zich niet willen laten vaccineren niet kunt inenten.

De Jonge zegt zich te kunnen voorstelle­n dat zorginstel­lingen medewerker­s zullen vragen zich te laten vaccineren als zij met kwetsbare mensen werken. “Dat kun je uitspreken, maar niet verplichte­n.” Tegelijker­tijd benadrukte de minister dat een vaccin een van de belangrijk­ste middelen is om het coronaviru­s te verslaan. “Het einde van de pandemie kan ik niet voorspelle­n. Maar de kansrijkst­e troef is vaccinatie”, aldus De Jonge.

Naast de inkoop van het vaccin uit Leiden, heeft het kabinet ook alvast twee andere hoopvolle vaccins in ontwikkeli­ng gekocht. “We wedden op alle paarden die het meeste kans maken.”

De Jonge voelde zich geroepen zich helder uit te spreken tegen een vaccinatie­plicht, nadat onder meer de SGP en Groep Krol daar vragen over hadden gesteld tijdens de behandelin­g van de coronawet. De Jonge benadrukte dat nooit een dergelijke plicht in de spoedwet heeft gestaan. Rond de aankondigi­ng van de coronawet is in sommige delen van de samenlevin­g onrust ontstaan, onder meer onder complotden­kers. De Jonge: “Ik herken de intensitei­t van maatschapp­elijke zorgen bij de meeste coronamaat­regelen die worden aangekondi­gd. In een gepolarise­erd klimaat, met bewuste misinforma­tie, is het niet eenvoudig maatregele­n te communicer­en.” Hij deed een beroep op de Kamer om de verspreidi­ng van misinforma­tie tegen te gaan om polariseri­ng te voorkomen. Maar er zijn ook serieuze zorgen bij partijen in de Tweede Kamer en rechtsgele­erden. Met name over de bepaling dat de minister grondrecht­en verregaand kan beperken zonder tussenkoms­t van de Kamer.

Op dat punt stak De Jonge de hand in eigen boezem. De aankondigi­ng van de coronawet had volgens hem beter gemoeten. “We hadden ons meer tijd moeten gunnen, transparan­ter moeten zijn en meer uitleg over de wet moeten geven.” Achteraf gezien denkt De Jonge dat het beter was geweest meer tijd te nemen voor het maatschapp­elijk debat alvorens de wet aan de Kamer voor te leggen. De coronawet is bedoeld om een einde te maken aan de manier waarop de maatregele­n, als afstand houden en de beperking van groepsgroo­ttes, op dit moment geregeld zijn. Nu is het zo dat de veiligheid­sregio’s na een aanwijzing van de minister van Volksgezon­dheid de maatregele­n uitvoeren in een noodverord­ening.

Daar komen twee belangrijk­e problemen bij kijken: de Tweede Kamer en gemeentera­den worden er niet bij betrokken en noodverord­eningen die grondrecht­en ingrijpend inperken, zijn niet bedoeld om voor een langere periode te gelden.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname