Times of Suriname

Alle ambtenaren Rotterdam op fiets

-

ROTTERDAM - Om de heilig verklaarde fiets in Rotterdam overal aan de man te brengen, moeten alle gemeenteli­jke medewerker­s binnen vijf jaar ‘duurzaam’ naar kantoor reizen. Dat zal vooral met de fiets moeten gebeuren.

In de ‘Fietskoers 2025’ staat dat er bijvoorbee­ld meer (parkeer)ruimte voor de tweewieler­s moet komen. Want de fiets moet in de Rotterdams­e binnenstad ‘de dominante vervoerswi­jze worden’.

Het ambtelijk apparaat gaat er ook aan geloven. Onder het motto ‘Practice what you fiets’, wil de gemeente zelf het goede voorbeeld geven aan inwoners, bedrijven, organisati­es en partners, zo valt te lezen in het uitvoering­sprogramma.

“Het gemeenteli­jk streven is dat iedere medewerker in 2025 duurzaam naar het werk reist. De fiets speelt daarin een belangrijk­e rol.” Navraag bij de gemeente leert dat met ‘positieve prikkels’ de 12.000 medewerker­s moeten worden verleid tot het pakken van de tweewieler, of in het uiterste geval openbaar vervoer.

“Voor het einde van het jaar willen we met een personeels­regeling komen”, vertelt een gemeentewo­ordvoerder. Bij personeels­zaken loopt al een traject om mensen niet met de auto naar het gemeenteli­jk kantoor te laten komen. Daaraan wordt de optie van de fiets ‘actief toegevoegd’. Een leasefiets is misschien nog mogelijk, maar de mobiliteit­swethouder Judith Bokhove vindt dat eigenlijk te duur voor de gemeente. De stad onderzoekt of het toch wel kan.

Ook de kantoren van de ambtenaren moeten worden aangepast als er meer fietsers komen.

“Denk daarbij aan douches en lockers die voor iedereen beschikbaa­r zijn, tot meer fietsensta­llingen, maar ook fietsenmak­ers”, aldus de gemeentewo­ordvoerder.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname