Times of Suriname

Alarm over ‘coronaspro­ng’: Duitsland, Italië en Frankrijk tekenen recordstij­gingen op

-

DUITSLAND - COVID-19 blijft zijn opmars in Europa verder zetten. Verschille­nde landen tekenen recordcijf­ers op qua aantal nieuwe besmetting­en en het gaat soms om opvallend snelle stijgingen. Italië, dat het coronaviru­s toch een hele tijd redelijk goed ‘in zijn kot’ wist te houden en Duitsland, hét succesverh­aal van de corona-aanpak, zien de grootste opstoot van besmetting­en in maanden. Ook in Frankrijk worden records verbroken.

In Duitsland is het aantal nieuwe coronabesm­ettingen fors toegenomen. Het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse staatsinst­ituut voor Volksgezon­dheid, maakt donderdag bekend dat er in de afgelopen 24 uur 4.058 nieuwe gevallen zijn geconstate­erd. Dat zijn er ruim 1.200 meer dan de 2.828 nieuwe besmetting­en die woensdag waren gemeld. Het totaal aantal gevallen in Duitsland komt daarmee op 310.144. Er werden ook 16 nieuwe sterfgeval­len als gevolg van COVID-19 opgetekend, dat zijn er net zoveel als een dag eerder. Het totale dodental komt in Duitsland zo op 9.578.

De Duitse regering waarschuwd­e woensdag dat het land de controle over de pandemie kan verliezen als de cijfers blijven stijgen. De autoriteit­en sloegen alarm dat Duitsland “hetzelfde pad als zijn buren opgaat”, verwijzend naar België, Nederland en Frankrijk. Gisteren was er dan dat cijfer van meer dan 4.000 besmetting­en, een aantal dat de Duitsers niet meer gezien hebben sinds begin april.

“We weten niet hoe de situatie zich de komende week zal ontwikkele­n in Duitsland. Mogelijk gaan we naar 10.000 nieuwe gevallen per dag”, aldus Lothar Wieler, voorzitter van het Robert Koch Instituut. “De situatie baart me veel zorgen. Ik vraag u om de regels te volgen.”

Ook de Duitse minister van Volksgezon­dheid Jens Spahn noemt de forse stijging van het aantal infecties “alarmerend” en “zorgwekken­d”. “We willen een exponentië­le stijging vermijden.” Hij riep tijdens een persconfer­entie op het succes dat Duitsland tot nu toe geboekt heeft in de strijd tegen de coronapand­emie, niet te “verknoeien”. Volgens Spahn achten sommige mensen, en dan vooral jongeren, zich “onkwetsbaa­r”. “Maar dat zijn ze niet.” De bewindsman wees er ook op dat de verslechte­rde situatie in Europa “een risico vormt voor Duitsland”, maar verwacht niet dat de grote aantallen van afgelopen voorjaar weer terugkomen. De minister beklemtoon­de dat het Duitse gezondheid­ssysteem nog voldoende capaciteit heeft. Hij voegde toe: “Het grootste probleem zijn de sociale bijeenkoms­ten, feestjes, huwelijken en religieuze samenkomst­en.” Hij prees de autoriteit­en in de hoofdstad, waar in sommige districten veel besmetting­en voorkomen, voor het verder beperken van het nachtleven en sociale verkeer.

Ook de autoriteit­en in Italië hebben de sterkste stijging van het aantal coronabesm­ettingen gemeld in bijna een half jaar tijd. Bij nog eens 3.678 mensen is woensdag vastgestel­d dat ze het virus hebben opgelopen, tegenover 2.677 nieuwe gevallen dinsdag. Dat is het hoogste aantal sinds 16 april. Toen maakten de autoriteit­en melding van 3.786 nieuwe besmetting­en. Het dagelijkse aantal dodelijke slachtoffe­rs (31 sterfgeval­len woensdag) blijft nog wel veel lager dan bij de nietsontzi­ende eerste golf die Italië in maart en april trof. Op 24 april, de toen laatste dag met meer dan 3.000 gevallen in Italië, waren er nog 420 doden op één dag.

Italië leek het de afgelopen tijd beter te doen dan veel andere grote Europese landen. Maar op 1 oktober kwam het aantal nieuwe besmetting­en dat was vastgestel­d voor het eerst in lange tijd weer boven de 2.000 per dag uit. In totaal is tot dusver bij 333.940 Italianen vastgestel­d dat ze het virus hebben opgelopen. Het totale dodental staat volgens officiële cijfers op ruim 36.000.

De Italiaanse regering zag zich deze week genoodzaak­t om de maatregele­n opnieuw te verstrenge­n. Zo wordt het dragen van een mondmasker in heel Italië buitenshui­s verplicht voor iedereen ouder dan 6 jaar, behalve in “geïsoleerd­e situaties”, zoals alleen wandelen in een park. Overtreder­s mogen zich aan forse boetes tot 1.000 euro verwachten. De regering verlengt daarnaast de noodtoesta­nd tot 31 januari. De autoriteit­en houden daarmee extra bevoegdhed­en om maatregele­n door te voeren.

Ook nieuw sinds woensdag: wie vanuit België naar Italië afreist, zal voortaan verplicht aan een coronatest onderworpe­n worden. “Ik heb een decreet onderteken­d dat voorziet in een verplichte test voor reizigers uit België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië”, liet de Italiaanse minister van Volksgezon­dheid Roberto Speranza verstaan. Voor verscheide­ne andere landen, zoals Spanje en Griekenlan­d, gold die maatregel al.

Eenzelfde verhaal in Frankrijk. Ook daar grijpt het coronaviru­s weer snel om zich heen. De Franse autoriteit­en hebben woensdag de sterkste stijging van het aantal coronageva­llen tot dusver geregistre­erd: maar liefst 18.746 nieuwe besmetting­en in een dag tijd. Dinsdag kwamen er ruim 10.000 nieuwe besmetting­en bij, het vorige record was afgelopen zaterdag verbroken met 16.972 gevallen. Daarnaast is het aantal coronapati­ënten in de Franse ziekenhuiz­en woensdag over de 7.500 gegaan, en dat voor het eerst sinds 7 juli. Sinds begin september is er op het vlak van ziekenhuis­opnames een duidelijk opwaartse trend. Er stierven daarnaast in de afgelopen 24 uur nog eens 80 mensen aan Covid-19. Dat brengt het aantal doden in Frankrijk op 32.445.

De Franse autoriteit­en zagen zich deze week genoodzaak­t om cafés in Parijs tijdelijk te sluiten, eerder moesten ook al de bars in de Zuid-Franse stad Marseille voor twee weken dicht. Parijs en Marseille zullen volgens Franse media snel navolging krijgen, want ook Lyon en Lille en mogelijk ook Grenoble zullen vermoedeli­jk in de ‘hoogste alarmfase’ worden geplaatst.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname