Times of Suriname

Astronomen maken adembeneme­nd mooie foto van een kosmische kraamkamer

-

Astronomen hebben met behulp van het Gemini observator­ium het westelijke deel van de Carinaneve­l in ongekend detail vastgelegd. Het resultaat is een adembeneme­nde foto van de kosmische kraamkamer. Bovendien zijn er op de afbeelding een aantal opvallende en ongebruike­lijke structuren te zien.

Nevels, gebieden van gas en stof waar sterren samenvloei­en, opwarmen en beginnen te gloeien, zijn de beste plekken om de geboorte van sterren goed onder de loep te nemen. De schitteren­de Carinaneve­l is te vinden in het zuidelijke sterrenbee­ld Kiel. De nevel ligt tussen de 6.500 en 10.000 lichtjaar afstand van de aarde en is maar liefst 500 keer groter dan de bekendere Orionnevel, een nabij stervormin­gsgebied. In het stukje ruimte – dat zich over zo’n 53 biljard kilometer uitstrekt – worden echte sterren geboren. En hierdoor is de Carinaneve­l een ideale kandidaat voor onderzoek naar hoe sterren het levenslich­t zien. “De resultaten zijn verbluffen­d”, zegt onderzoeke­r Patrick Hartigan. Hoewel stervormin­gsgebieden gehuld zijn in stof, is het mogelijk om door de mistige stofwolken heen te kijken dankzij infraroodl­icht. Het team maakte dan ook gebruik van de 8,1 meter Gemini infraroodt­elescoop, gelegen op de Chileense berg Cerro Pachon. Deze is uitgerust met een adaptieve optische camera, waardoor onderzoeke­rs door de buitenste stoflagen heen kunnen turen. Hierdoor wordt de stof- en gaswolk in de Carinaneve­l, die bekend staat als de Westelijke Muur, goed zichtbaar.

De prachtige details zijn gedeelteli­jk te danken aan de techniek die adaptieve optica heet. Hierdoor slaagden de onderzoeke­rs erin om de nevel maar liefst tien keer zo scherp op beeld vast te leggen. Dat komt doordat adaptieve optica de effecten van turbulenti­e in de atmosfeer van de aarde als het ware compenseer­t. En hierdoor kunnen er haarscherp­e beelden gemaakt worden, vergelijkb­aar met die van een echte ruimtetele­scoop. De afbeelding doet daarom ook wel een beetje denken aan de beroemde foto van Hubble uit 1995 van de ‘Zuilen der schepping’ in de Adelaarsne­vel. “Veel nabij-infrarode golflengte­n zijn alleen zichtbaar met een ruimtetele­scoop”, legt Hartigan uit. “Maar met behulp van adaptieve optica kunnen we beelden produceren die net zo scherp zijn als die uit de ruimte.”

Dankzij de ongekende resolutie onthult de foto een rijkdom aan details die nog nooit eerder zijn waargenome­n. En dat leidt ertoe dat er in het bergachtig­e deel van de nevel een aantal opvallende en ongebruike­lijke structuren te zien zijn. Zo zie je bijvoorbee­ld een lange reeks parallelle richels die mogelijk door een magnetisch veld zijn ontstaan. Daarnaast is er een opmerkelij­ke, bijna perfecte golf en fragmenten in de gasnevel te herkennen die door een sterke wind lijken te worden weggeduwd. Bovendien lijkt het erop dat een pasgeboren ster een straal materiaal uitspuugt.

De afbeelding geeft ons een bijzonder inkijkje in een kosmische kraamkamer en verschaft meer inzicht in hoe zware, jonge sterren hun omgeving beïnvloede­n. Bovendien zien we nu in ongekend detail hoe sterren en planeten precies geboren worden. “Het is mogelijk dat de zon in een soortgelij­ke omgeving is ontstaan”, stelt Hartigan. “Als dat zo is, zouden straling en winden van nabijgeleg­en zware sterren de massa’s en atmosferen van de buitenste planeten in ons zonnestels­el hebben beïnvloed.” De verbluffen­de foto, uiteengeze­t in het vakblad Astrophysi­cal Journal Letters, is een prachtige demonstrat­ie van de de effectivit­eit van adaptieve optica. Het is bovendien voor het eerst dat carinaneve­l met deze techniek is waargenome­n. Het betekent dat elk nieuw detail een fascineren­de eerste glimp van deze nevel is. Daarnaast is dit alvast een voorproefj­e van wat mogelijk wordt met de aankomende James Webb-telescoop, die naar verwachtin­g volgend jaar oktober het luchtruim kiest. Dan zullen we misschien helemaal worden weggeblaze­n door spectacula­ire kiekjes van kosmische kraamkamer­s die zich ergens in het uitgestrek­te heelal ophouden. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname