Times of Suriname

Nobelprijs voor Natuurkund­e naar drietal dat zwarte gaten onderzocht

-

De Nobelprijs voor Natuurkund­e is toegekend aan drie wetenschap­pers die onderzoek hebben gedaan naar zwarte gaten. De helft van de prijs gaat naar Roger Penrose en de andere helft gaat naar Reinhard Genzel en Andrea Ghez.

Het drietal krijgt de prestigieu­ze prijs, die gekoppeld is aan een bedrag van bijna 1 miljoen euro, vanwege hun ontdekking van ‘geheimen in de donkerste hoeken van de Melkweg’.

Penrose krijgt de prijs vanwege zijn wiskundige methoden om de relativite­itstheorie van Albert Einstein verder te onderzoeke­n. De Britse natuurkund­ige heeft aangetoond dat de theorie daadwerkel­ijk verklaart hoe zwarte gaten tot stand komen.

Genzel en Ghez ontdekten de invloed van zwarte gaten op de banen van sterren. “Hun pionierswe­rk heeft ons het tot nu toe overtuigen­dste bewijs van een superzwaar zwart gat in het midden van de Melkweg opgeleverd”, aldus het comité.

Ghez is de vierde vrouw die de Nobelprijs voor Natuurkund­e in ontvangst mag nemen. “Ik hoop dat ik andere jonge vrouwen kan inspireren dit vakgebied in te gaan”, zegt de Amerikaans­e in een eerste reactie. “Het is een vakgebied dat je zo veel kan brengen. Als je passie hebt voor de wetenschap, kan er zo veel worden gedaan.”

Maandag werd de eerste Nobelprijs van het jaar toegekend aan de ontdekkers van het hepatitis C-virus. Tot en met volgende week maandag wordt elke werkdag een Nobelprijs toegekend. De prijzen worden later dit jaar via een vanwege de coronapand­emie aangepaste ceremonie op afstand uitgereikt.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname