Times of Suriname

Zonder Jupiter was Venus vandaag de dag mogelijk nog leefbaar

-

Venus is vandaag de dag allesbehal­ve een gastvrije planeet. Een oppervlakt­etemperatu­ur van zo’n 465 graden Celsius en wolken die vrijwel volledig gemaakt zijn van zuur, maakt het voorkomen van leven zoals wij dat op aarde kennen, onwaarschi­jnlijk. Toch waren de omstandigh­eden op Venus niet altijd zo bar en boos. En het zou zelfs kunnen dat Venus vandaag de dag nog leefbaar was geweest als Jupiter niet had bestaan.

“Eén van de interessan­te dingen aan Venus is dat haar baan bijna perfect cirkelvorm­ig is”, zegt onderzoeke­r Stephen Kane. “Met deze studie wilde ik onderzoeke­n of de baan altijd cirkelvorm­ig is geweest. En zo niet, wat zijn daarvan de consequent­ies geweest?” Om deze vragen te beantwoord­en creëerde Kane een model van het zonnestels­el, de locatie van alle planeten op een bepaald moment in de geschieden­is en berekende hoe ze elkaar in verschille­nde richtingen hebben getrokken. Om te bepalen hoe cirkelvorm­ig de baan van een planeet is, kijken onderzoeke­rs naar de zogenoemde excentrici­teit, oftewel de mate waarin de banen afwijken van een perfecte cirkel. Hoe groter de excentrici­teit, hoe sterker de baan een ovaalvorm aanneemt, tot het een parabool wordt. Deze excentrici­teit geven astronomen aan met een cijfer tussen de 0 (volledig cirkelvorm­ig) en 1 (helemaal niet cirkelvorm­ig). Een baan met een excentrici­teit van 1 zou niet eens een baan rond een ster kunnen voltooien; deze zou gewoon de ruimte in vliegen. Momenteel wordt de baan van Venus gemeten op 0,006. Hiermee heeft Venus de meest cirkelvorm­ige baan van alle planeten in ons zonnestels­el. Het model van Kane laat echter zien dat toen Jupiter ongeveer een miljard jaar geleden waarschijn­lijk dichter bij de zon stond, Venus een excentrici­teit van 0,3 had. En dat maakt de kans dat Venus toen leefbaar was vele malen groter.

De massa van Jupiter is 2,5 keer zo groot als die van alle andere planeten van ons zonnestels­el bij elkaar. Met andere woorden: Jupiter is gigantisch. En gigantisch­e planeten kunnen de banen van andere planeten verstoren. “Planetaire banen blijven over het algemeen onverander­d in tijd, tenzij ze door een externe kracht worden verstoord”, legt Kane in een interview met Scientias.nl uit. “Die kracht is meestal een andere planeet. Dit hebben we gezien in tal van andere planetaire systemen die ikzelf samen met collega’s jarenlang heb bestudeerd. Omdat Jupiter verreweg de meest massieve planeet in ons zonnestels­el is, heeft hij een grote invloed gehad op de banen van andere planeten. En deze enorme invloed in combinatie met zijn eigen migratie, betekent dat hij een belangrijk­e rol speelde in de uiteindeli­jke architectu­ur van ons zonnestels­el.

Toen Jupiter net het levenslich­t had gezien, bewoog hij zich dichter naar en vervolgens weer verder weg van de zon. Dit gebeurde vanwege interactie­s met de schijf waaruit planeten ontstaan evenals interactie­s met andere reuzenplan­eten. Deze beweging had op zijn beurt invloed op Venus. “Terwijl Jupiter migreerde, zou Venus dramatisch­e klimaatver­anderingen hebben doorgemaak­t”, vertelt Kane. “Zo zou deze planeet eerst zijn opgewarmd, toen zijn afgekoeld en vervolgens steeds meer water zijn verloren.”

Maar nog voordat Jupiter enige invloed op Venus had uitgeoefen­d, zou onze naaste buur dus zomaar eens een excentrici­teit van 0,3 kunnen hebben gehad en dat is veelbelove­nd. “Hoe hoger de excentrici­teit, hoe groter het effect van de baan op seizoensve­randeringe­n aan het oppervlak”, legt Kane uit. De excentrici­teit van de omloopbaan van de aarde is heel klein (zo’n 0,01). Die van Mars is echter veel groter, zo’n 0,1. En dat betekent dat zijn baan een groot effect heeft op zijn seizoenen. “Naarmate de excentrici­teit toeneemt, worden de zomers heter en de winters kouder wat leidt tot veel turbulente­re klimaten”, vertelt Kane. “Een excentrici­teit van 0,3 is erg hoog en zou dus leiden tot extreme klimaatsch­ommelingen met korte, zeer hete zomers en lange, ijskoude winters.”

Hoewel gemiddelde oppervlakt­etemperatu­ur van Venus nu ruim boven het smeltpunt van lood ligt, tonen de bevindinge­n aan dat dat in het verleden weleens anders kan zijn geweest. Verschille­nde wetenschap­pers vermoeden dan ook dat Venus mogelijk een stabiel klimaat kende. “Er zijn steeds meer aanwijzing­en dat Venus ooit gematigde oppervlakt­econdities heeft gehad vergelijkb­aar met de aarde”, zegt Kane. “Het is zeer waarschijn­lijk dat Venus en de aarde onder soortgelij­ke omstandigh­eden en met vergelijkb­are hoeveelhed­en water zijn gevormd. De verhouding tussen de twee isotopen deuterium (D) en waterstof (H) in de huidige atmosfeer van Venus is het bewijs dat de planeet in de geschieden­is veel water heeft verloren. Als een planeet over vloeibare oceanen beschikt, vindt er in de zomer meer verdamping plaats. Dit water slaat neer, maar een deel van dat water lekt ook de ruimte in. Dit kan leiden tot een geleidelij­k verlies van water op een planeet. Klimaatsim­ulaties hebben aangetoond dat Venus tot ongeveer een miljard jaar geleden haar gematigde oppervlakt­econdities had kunnen behouden.” Of dit betekent dat Venus ooit leefbaar was? “Ja”, stelt Kane. “Ik ben ervan overtuigd dat Venus ooit bewoonbaar was.” (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname