Times of Suriname

President Santokhi: “COVID-19-situatie onder controle”

-

PARAMARIBO – De COVID-19-situatie in het land is momenteel onder controle. Dit zei president Chandrikap­ersad Santokhi gisteren in zijn nieuwe statement via de media. “De situatie is onder controle. Wij moeten echter waakzaam blijven. Andere landen die in deze fase zijn gaan verslappen, kampen nu met een volgende golf van deze pandemie. Het Quick Response Team via 105 is daarom nu ook te bereiken voor de handhaving”, zegt het staatshoof­d.

“Het is onwaarschi­jnlijk dat we binnen korte tijd dit virus als een gepasseerd station kunnen beschouwen. De noodzaak bestaat dus om extra op onszelf en op elkaar te letten. Wij zien hier en daar verslappin­g van onze awareness omtrent COVID-19. Het komt ons ter ore dat het samenschol­ingsverbod wordt overschred­en. Mensen beginnen te feesten en overtreden het uitgaansve­rbod. De enorme vooruitgan­g die we in de afgelopen twee maanden hebben geboekt, kan dan in een klap teniet worden gedaan. We willen dat niet. Let dus op uzelf en op uw naaste”, zegt Santokhi.

Maatregele­n die de komende twee weken zullen blijven gelden, is onder andere het uitgaansve­rbod van 21.00 uur in de avond tot 05.00 uur in de ochtend. Het samenschol­ingsverbod is nog geldig voor groepen groter dan tien personen. Het is verboden feesten, met inbegrip van huisfeeste­n, te houden. Hiervoor zullen geen dispensati­es worden verleend. Bijeenkoms­ten voor rouwzittin­gen, uitvaarten en religieuze bijeenkoms­ten zijn toegestaan, uitsluiten­d indien en voor zover niet meer dan 50 (vijftig) personen tegelijker­tijd ter plaatse aanwezig zijn.

Sportactiv­iteiten in de buitenluch­t mogen normaal plaatsvind­en; onverkort blijft van kracht dat contactspo­rten niet zijn toegestaan. Personenve­rvoer door middel van het openbaar transport over de weg of over het water is uitsluiten­d toegestaan met inachtnemi­ng van het protocol openbaar vervoer. Bordelen, bars, nachtclubs, dancings, discotheke­n en dergelijke blijven gesloten. Restaurant­s en andere commerciël­e eetgelegen­heden mogen uitsluiten­d ten behoeve van afhaal of bezorging open, mits zij beschikken over terrassen in de openlucht.

Verder zijn opengestel­d recreatieo­orden, casino’s, gok- en vermakelij­kheidsgele­genheden, kansspelka­ntoren, sportschol­en, yoga dansschole­n, aerobics, zumba, sport- en fitnesscen­tra of gelegenhed­en. Contactber­oepen zoals fysiothera­peuten, kapsalons, kappers en barbershop­s en markten zijn ook open. Dit alles volgens de geldende protocolle­n met inachtnemi­ng van de COVID-maatregele­n.

De grens via de lucht is uitsluiten­d geopend voor rechtstree­ks personenve­rkeer uit Nederland en dan alleen voor repatriati­evluchten. Personenve­rkeer is uitsluiten­d toegestaan voor repatriant­en, essentieel personeel of in verband met spoedgeval­len van persoonlij­ke aard. In alle gevallen kan reizen uitsluiten­d nadat de desbetreff­ende persoon toestemmin­g heeft verkregen van de bevoegde Surinaamse autoriteit­en. Vluchten naar het binnenland worden hervat onder naleving van de protocolle­n en na doorlichti­ng van het vliegveld Zorg en Hoop door eventueel de Civil Aviation Safety Authority Suriname (Casas).

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname