Times of Suriname

Bodycams voor meer toezicht op politieopt­reden in studie

-

PARAMARIBO - Als de zaak goed is voorbereid, zal het niet al te lang meer moeten duren dat het politiekor­ps in Suriname met dashboard- en lichaamsca­mera’s wordt uitgerust. Dit om het optreden van de politie achteraf te kunnen toetsen op rechtmatig­heid en zuiverheid. De camera’s zijn ook ter beschermin­g van de agenten zelf, indien zij ervan beschuldig­d worden zich niet aan de regels te hebben gehouden. De afdeling Onderzoek Personele Zaken (OPZ) wordt met de inzet van deze technologi­e behoorlijk geholpen in haar werk. Volgens minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie is hij met de korpsleidi­ng hierover in discussie.

“Ik heb met de korpschef gesproken over de inzet van bodycams. Het is ter beschermin­g van de samenlevin­g, maar ook om het optreden van de individuel­e politieman in balans te houden. Wij gaan door met de korpschef, en we gaan kijken hoe wij dit kunnen implemente­ren”, zegt minister Amoksi die helemaal warmloopt van het idee van extra checks and balances in het politieapp­araat. Er zal ook gekeken moeten worden hoe de technologi­e aansluit op bestaande wetgeving en wat voor aanpassing­en nodig zijn. “Maar we zijn er om de samenlevin­g te beschermen, en het optreden van de politie zo secure mogelijk te laten zijn”, zegt de bewindsman.

Het vertrouwen in de politie is de afgelopen tijd weer ernstig onder druk komen te staan vanwege haar optreden naar de burgerij toe. Vooral tijdens de handhaving van de burgerlijk­e uitzonderi­ngstoestan­d worden er meldingen gedaan van excessief politiegew­eld. Amoksi zegt daaraan een eind te willen brengen. “Het Ministerie van Justitie en Politie staat voor een geordende, stabiele en veilige samenlevin­g. Er is strafvorde­ring, reglemente­n, diensthand­vest. We hebben die dingen. En soms gebeuren er excessen. En ik heb eerder al uitgelegd dat een politieman goed opgeleid wordt en bewapend. En als hij in de fout gaat, dan volgen er maatregele­n tegen hem. We zijn natuurlijk altijd aan het aanscherpe­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname