Times of Suriname

Trek bewoners inheemsend­orpen Kabalebore­ssort naar Nickerie baart COVID-team Nickerie zorgen

-

NICKERIE - Het baart districtsc­ommissaris Senrita Gobardhan zorgen dat Nickerie nu onveilig begint te worden met het toenemend aantal COVID-19 positieve gevallen. Gobardhan, die voorzitter is van het COVID-19- team van Nickerie, benadrukte woensdag op een persconfer­entie dat het niet gaat om bewoners van Nickerie, maar om mensen van het bestuursre­ssort Kabalebo die ondanks de total lockdown die door de regering is afgekondig­d voor dat gebied, afreizen naar Nickerie.

Volgens Gobardhan zijn deze mensen moeilijk te traceren omdat haar collega van Kabalebo, districtsc­ommissaris Josta Lewis, ook niet weet wie de mensen zijn die richting Nickerie zijn gekomen. De coördinato­r van het COVID-team Nickerie, RGD-arts Radha Ramjatan, bevestigt de informatie die minister Amar Ramadhin van Volksgezon­dheid gedeeld heeft, namelijk dat de situatie te Apoera stabiel is. Het aantal positieve gevallen in het gebied is al een tijdje op 14. Hiervan zijn er 7 personen in thuisisola­tie en 7 in isolatie. In het gebied zelf is er volgens Ramjatan geen toename van COVIDgeval­len. “Wat er wel speelt, is dat er sinds de vorige week inwoners van Apoera en omliggende dorpen richting Nickerie zijn gekomen. Ramjatan vraagt zich af hoe het mogelijk is dat er tijdens de total lockdown voor dat gebied, die op 28 september is afgekondig­d door de minister van Volksgezon­dheid, er boten zijn vertrokken vanuit Apoera met passagiers richting Nickerie.

Het is gelukt enkele van de mensen te achterhale­n en in quarantain­e te plaatsen en dagelijks te monitoren. In het Mungra Medisch Centrum (MMC) waren er tot woensdag 11 personen in isolatie. Dit aantal is gebracht naar 13, nadat er nog twee personen, eveneens uit Apoera, positief getest waren. Van 5 personen die vanuit Apoera via Wageningen Nieuw Nickerie zijn binnengeko­men, bevinden zich 3 in quarantain­e, omdat ze afwijkende vitale functies vertoonden. Van hen is direct een swab afgenomen. De overige twee worden nog opgespoord. Ramjatan vraagt zich af hoe het kan dat mensen van een afgesloten gebied, waar niemand in en uit mag, toch kans zien naar Nickerie te komen. “Waar is het gezag”, vraagt de coördinato­r. Zij geeft aan dat het voor het COVIDteam van Nickerie belangrijk is dat de hele gemeenscha­p veilig moet worden gehouden en “dat wij geen haarden in Nickerie krijgen die een gevaar vormen voor de openbare gezondheid­szorg in het district. AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname