Times of Suriname

Wereld Reuma Dag

-

Jaarlijks wordt op 12 oktober Wereld Reuma Dag (World Arthritis Day) gehouden. Op deze dag wordt meer begrip gevraagd voor reuma en onderstrep­en diverse activiteit­en de gevolgen van reuma van patienten en hun omgeving in het dagelijks leven. Reuma is de verzamelna­am voor meer dan 100 aandoening­en aan spieren, pezen en gewrichten.

Reuma, in de betekenis waarin huisartsen en specialist­en (reumatolog­en) het woord gebruiken, omvat aandoening­en waarbij het lichaam een afweerreac­tie (immuunreac­tie) geeft tegen normaal, eigen lichaamswe­efsel, resulteren­d in ontsteking­en. Hoewel reuma niet altijd gepaard gaat met een ontsteking.

Verreweg de belangrijk­ste vorm van reuma is reumatoïde artritis: daarbij richt de immuunreac­tie zich tegen de gewrichten en/ of de omliggende peesschede­n en slijmbeurz­en, die dus ontstoken raken. Ongeveer 420.000 mensen in Nederland hebben reumatoïde artritis.

Een veel minder vaak voorkomend­e vorm van reuma, waarbij dus ook sprake is van een auto-immuunproc­es of -stoornis leidend tot ontsteking­en, is SLE (Systemisch­e lupus erythemato­des).

Het Griekse woord ῥεῦμα [reuma] betekent: (1) stroom, rivier(-bedding); (2) menigte, verwarring, heftigheid, chaos, enz.; (3) ziekteverw­ekkende vloeistof. In die laatste betekenis gebruikten de oude Grieken het woord reuma al voor wat wij nu nog steeds reuma noemen.

Reumatoïde artritis of R.A. is een progressie­ve autoimmuun­ziekte die wordt gekenmerkt door ontsteking van het synovium (= slijmvlies) in gewrichten. Regelmatig zijn ook peesschede­n en slijmbeurz­en bij het ontsteking­sproces betrokken. Naast gewrichten kan reumatoïde artritis ook nog andere organen aantasten, waaronder hart en bloedvaten, longen en spieren. Naarmate de ziekte voortschri­jdt, ervaren mensen met reumatoïde artritis steeds meer beperkinge­n, al kunnen velen met ondersteun­ing van medicijnen en andere behandelin­gen een redelijk normaal leven leiden.

De term reuma omvat in de volksmond, en in de terminolog­ie van het Reumafonds, vele ziekten. Reumatoïde artritis, artrose, fibromyalg­ie, de ziekte van Bechterew en jicht zijn een paar voorbeelde­n. Voor artsen is ‘reuma’ echter meestal specifiek een aanduiding voor reumatoïde artritis.

Reumatoïde artritis begint als het immuunsyst­eem specifieke lichaamsei­gen eiwitten niet meer als dusdanig herkent. Als reactie daarop presentere­n dendritisc­he cellen antigenen aan T-cellen in het synovium. De T-cellen worden daardoor geactiveer­d en differenti­ëren zich tot verschille­nde typen T-helpercell­en. Deze T-helpercell­en scheiden diverse cytokines uit, die vervolgens ervoor zorgen dat ook dendritisc­he cellen en macrofagen cytokines uitscheide­n. Daardoor wordt verdere differenti­atie van pro-inflammato­ire thelpercel­len en productie van cytokines ondersteun­d, terwijl de productie van T-suppressor­cellen juist wordt onderdrukt. Ook B-cellen dragen bij aan het ontsteking­sproces door T-cellen te activeren middels antigeenpr­esentatie, door inflammato­ire cytokines uit te scheiden en door antilicham­en te produceren. Door het ontsteking­sproces worden extra leukocyten aangetrokk­en naar het synovium en worden extra bloedvaten gevormd middels angiogenes­e.

Artrose is in de geneeskund­e de naam van een aangeboren of verworven degenerati­eve aandoening aan het kraakbeen in gewrichten.

Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtss­lijtage genoemd. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtsk­raakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproducee­rd kan worden. Het kraakbeen verslechte­rt en soms verdwijnt het helemaal. Bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht. Deze vloeistof, synoviale vloeistof of synovium geheten, is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen. Door slijtage van gewrichtsk­raakbeen en een verminderi­ng van de schokabsor­berende vloeistof in de gewrichten kunnen botten over elkaar schuren, wat veel pijn veroorzaak­t. Artrose komt voornameli­jk voor in de gewrichten van de handen, knieën, schouders, nek en heupen. Iedereen boven de zestig jaar lijdt eigenlijk wel aan een röntgenolo­gisch waarneemba­re mate van artrose; soms begint het al op aanzienlij­k jongere leeftijd.

Fibromyalg­ie is een nietgewric­htsgebonde­n ziektebeel­d. Kenmerkend zijn spierpijn en drukpijnli­jke punten verspreid over het lichaam. De spierpijn wordt doorgaans heviger na overbelast­ing of blootstell­ing aan kou. Het syndroom gaat vaak gepaard met verschille­nde algemene klachten zoals slaapstoor­nissen, vermoeidhe­id, spierstijf­heid en hoofdpijn.

(Bron: beleven en wikipedia)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname