Times of Suriname

Willem Engel opgepakt in Den Haag

-

DEN HAAG - Nadat betogers weigerden van het Plein in Den Haag te gaan, is een aantal personen aangehoude­n. “De demonstran­ten hebben wij meermaals gevorderd om weg te gaan mét waarschuwi­ng dat er anders een aanhouding zou volgen”, aldus de politie.

Actiegroep Viruswaarh­eid meldt zelf dat voorman Willem Engel is aangehoude­n. Volgens de club zijn zeker vijf mensen opgepakt. Tientallen mensen hadden zich zaterdagav­ond opnieuw op het Plein voor de Tweede Kamer verzameld uit protest tegen de spoedwet. De mobiele eenheid stond met meerdere eenheden paraat. Het Plein moest tot twee keer toe schoon worden geveegd. De actievoerd­ers gingen vervolgens elders heen. Op enig moment werden de laatst overgeblev­en demonstran­ten ingelsoten door de politie. Beelden van de aanhouding van Willem Engel waren deels op sociale media te zien. Hij riep zijn kijkers op om ‘aangifte te doen tegen de politie, de korpschef en de burgemeest­er’.

Ook veel anderen filmden het protest en de agenten. De pakweg honderd demonstran­ten werden door agenten aangesprok­en en verzocht het gebied te verlaten. Volgens een politiewoo­rdvoerster is de demonstrat­ie niet aangekondi­gd, bevestigt ze tegen De Telegraaf. Daarom werd al vrij snel ingegrepen.

Op beelden is te zien dat actieleide­r Willem Engel en anderen tegenover meerdere agenten kwamen te staan.

“Steeds meer demonstran­ten gingen zich met het gesprek bemoeien”, meldt een aanwezige fotograaf. De politie heeft het plein schoongeve­egd en de demonstran­ten gingen in verschille­nde richtingen uiteen. Later kwamen ze weer terug, werd de groep ingesloten en ging de politie over tot arrestatie­s.

Actievoerd­er Engel riep eerder deze week op om zaterdag en de komende dagen naar het Plein te komen om te protestere­n tegen de zogenoemde Coronaspoe­dwet, die een wettelijke grondslag moet bieden voor de coronamaat­regelen in Nederland. Afgelopen week werden meerdere van dit soort demonstrat­ies ontbonden. Donderdag werden daarbij tachtig mensen opgepakt.

(De Telegraaf)

 ??  ?? De voorman van Actiegroep Viruswaarh­eid, Willem Engel, is aangehoude­n.
De voorman van Actiegroep Viruswaarh­eid, Willem Engel, is aangehoude­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname