Times of Suriname

Meer boeren in het zuiden slachtoffe­r van criminalit­eit

-

ROERMOND - In het zuiden van Nederland, en met name in de grensregio’s, worden 1 tot 3 op de 5 boeren door criminelen benaderd. Dat stelt de Limburgse Land- en Tuinbouwbo­uwbond (LLTB) op basis van signalen door politie en justitie. Harde cijfers daarover ontbreken weliswaar, maar de LLTB kaart de misstanden herhaaldel­ijk aan in het Platform Veilig Ondernemen, met korte lijnen met politie, justitie en gemeenten. “In de praktijk blijkt dat politie en justitie vanwege de schaarse beschikbar­e middelen dikwijls andere prioriteit­en stellen”, aldus de LLTB.

Een recent onderzoek bracht aan het licht dat zeker 15 procent van de boeren door criminelen gevraagd werd om leegstaand­e stallen af te staan voor de productie van synthetisc­he drugs of wietteelt. Dat percentage ligt volgens de LLTB in werkelijkh­eid hoger, omdat niet iedere boer hier openheid over geeft. Misdadiger­s gaan volgens de bond steeds profession­eler te werk. De LLTB spreekt van een toename van criminele activiteit­en in de buitengebi­eden. Het gaat hierbij om kleinere vergrijpen tot zware criminalit­eit zoals drugslabor­atoria. “Deze vormen van criminalit­eit, evenals overlast en inbreuk op privacy, komen in toenemende mate voor. De wijze waarop criminelen agrariërs benaderen, is steeds brutaler en agressieve­r. Dat moet anders.”

De toenemende diefstal van diesel leidde in Limburg tot de instelling van een dieselwach­t door de boeren zelf om preventief te patrouille­ren. Maar ook werd apparatuur en zaaigoed gestolen, werd er hennep gevonden, rotzooi achtergela­ten en werden vernieling­en aangericht. De schade door diefstal loopt volgens de LLTB in de miljoenen, mede doordat het werk erdoor stil kwam te liggen. De boeren zijn vooral boos, aldus de bond.

LLTB-voorzitter Léon Faassen wil dat de politie het buitengebi­ed meer prioriteit geeft. Hij gaat hierover binnenkort met de politie rond de tafel zitten. Hij wil verder een gezamenlij­ke aanpak door provincie, gemeenten, politie, justitie en de veiligheid­sregio’s om de criminalit­eit op het boerenerf tegen te gaan. De Veiligheid­sregio’s zouden meer controles moeten inzetten in het buitengebi­ed.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname