Times of Suriname

Waardering voor Rutte als premier

-

DEN HAAG - Zes op de tien Nederlande­rs vinden dat Mark Rutte het de afgelopen tien jaar goed heeft gedaan als ministerpr­esident.

Dit is de conclusie van een onderzoek van I&O Research in opdracht van Trouw onder 2231 Nederlande­rs. Kiezers van bijna alle kleuren erkennen dat hij zich ontwikkeld­e van politicus tot staatsman. In maart dit jaar was nog 45 procent van de ondervraag­den over het optreden van Rutte te spreken. Toen scoorde hij ook al als beste van de politieke leiders. Sinds de uitbraak van het coronaviru­s is de waardering gestegen dankzij zijn leiderscha­p tijdens de coronacris­is. Volgens het onderzoek zijn de kernwoorde­n stabilitei­t, rust, standvasti­g, verbindend en economisch­e welvaart van toepassing op de premier, die deze functie op 14 oktober tien jaar vervult. Mensen hebben ook wel kritiek op Rutte. Het gaat dan volgens het onderzoek om beloften van Rutte die hij niet heeft ingelost. Ook houdt hij blunderend­e ministers te lang de hand boven het hoofd en hij heeft te weinig oog voor de zwakkeren en te veel voor multinatio­nals als Unilever en KLM. Maar de meerderhei­d vergeeft hem zijn fouten, vooral omdat hij dit verdeelde land zo goed bij elkaar houdt.

Niet alleen VVD-kiezers zijn positief over Rutte, ook grote delen van het CDA- D66-, CU- en SGP-, PvdA- en GLelectora­at oordelen positief over hem. Dat hij een balans weet te vinden tussen links en rechts - in een verdeeld politiek landschap en gepolarise­erde samenlevin­g - wordt als grote verdienste gezien, aldus het onderzoek. Ruim vier op tien (44 procent) willen Rutte nog vier jaar als premier, 31 procent wil dat niet.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname