Times of Suriname

Zorgexpert­s bezorgd om kwaliteit langdurige zorg

-

DEN HAAG - Nu het aantal besmetting­en met het coronaviru­s weer toeneemt, moet er meer aandacht komen voor de kwaliteit van langdurige zorg. „De oplopende covid-19 besmetting­en en het gebrek aan zorgperson­eel door ziekte of quarantain­e kunnen makkelijk opnieuw leiden tot verschrali­ng naar basiszorg en lokale lockdowns”, waarschuwe­n zeventig zorgexpert­s in het zaterdag gepublicee­rde manifest ’Isoleer het virus, niet de mensen! “Er zijn nu al enkele zorginstel­lingen dicht. De kans bestaat dat in de tweede covid-19-golf door de waan van de dag de kwaliteit van leven van verpleeghu­isbewoners en hun naasten opnieuw ondersneeu­wt. Dat maakt ons ongerust. En moeten we voorkomen”, waarschuwe­n de initiatief­nemers minister Hugo de Jonge van Volksgezon­dheid.

Het manifest is opgesteld door onder meer hoogleraar langdurige zorg Anne-Mei The, bestuursvo­orzitter stichting Humanitas Gijsbert van Herk, schrijver en programmam­aker Hugo Borst (Thuis op Zuid), arts en filosoof Bert Keizer en Fatos Ipek, mantelzorg­er en oprichter OMAZ. nu. Ze komen met een plan waarbij persoonsge­richte zorg en ondersteun­ing het uitgangspu­nt zijn.

Kwaliteit van leven dient ook altijd het uitgangspu­nt te zijn. Het voorkomen van gezondheid­sproblemen is onderdeel van kwaliteit van leven, maar kan nooit als enige bepalend zijn, aldus de opstellers. “Het gaat erom het virus buiten te sluiten, niet om bewoners op te sluiten. Maximale creativite­it en maatwerk zijn hierbij nodig.” Bewoners zijn daarbij volwaardig­e gespreks- en beslispart­ners. “Eigen regie en autonomie van bewoners en samenspraa­k met naasten staan voorop. Dit vraagt eerlijke voorlichti­ng en transparan­tie over afwegingen.”

Naasten spelen een belangrijk­e rol. In plaats van ze uit de zorgorgani­satie te weren moeten zij juist betrokken worden in de afwegingen en besluitvor­ming, maar ook bij de ontstane extra zorgvragen wanneer het aantal coronabesm­ettingen oploopt. Voorwaarde is wel dat er voldoende persoonsbe­schermende middelen en testen zijn, ook voor bezoek.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname