Times of Suriname

Nigeria heft omstreden politie-eenheid op na dagen van protesten

-

NIGERIA - De Nigeriaans­e politie heeft gisteren in een verklaring laten weten de omstreden antidiefst­aleenheid Special Anti Robbery Squad (SARS) per direct op te heffen. Nigerianen demonstrer­en al dagen voor een einde aan de politie-eenheid, omdat SARS-agenten mogelijk betrokken waren bij de dood van een man in de staat Delta.

Adamu Mohammed van de landelijke politie zei dit gistermidd­ag tijdens een persconfer­entie in hoofdstad Abuja, melden Nigeriaans­e media.

Mohammed belooft een vervangend­e eenheid op te zetten die in de plaats van de SARS moet komen. De huidige agenten van die eenheid worden overigens niet ontslagen, maar overgeplaa­tst binnen het korps.

De SARS-eenheid wordt al jaren beschuldig­d van onterechte controles, ontvoering, beroving en excessief geweld. Zo zouden SARS-agenten zonder opgaaf van reden de telefoons mogen inzien van mensen als het vermoeden bestaat van betrokkenh­eid bij een misdaad. Hierna worden mensen soms onterecht vastgezet of gechanteer­d om grote geldbedrag­en over te maken. Mohammed zei gisteren ook met een onderzoek te komen naar meldingen van gewapende overvallen en geweld door agenten van de eenheid.

Demonstran­ten gingen vorige week de straat op nadat een video was opgedoken waarop te zien was hoe SARSagente­n mogelijk betrokken waren bij de gewelddadi­ge dood van een man. Volgens de politie was deze video nep, maar de betogers geloofden dat niet.

Al snel gingen de demonstrat­ies meer over politiegew­eld in het algemeen en ontstonden op tal van plekken in Nigeria betogingen.

De betogers, voornameli­jk jongeren, riepen elkaar via sociale media op om mee te doen via de hashtag #endSARS. Ook in andere Afrikaanse landen, waaronder Namibië, gingen betogers de straat op om te demonstrer­en tegen geweld door de politie. De politie trad zaterdag nog hard op tegen de betogers, onder meer met traangas. Het is niet duidelijk hoeveel demonstran­ten precies afkwamen op de betogingen. Al Jazeera meldde dat donderdag in de zuidelijke stad Ughelli bij een demonstrat­ie al zeker één agent en één demonstran­t om het leven zijn gekomen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname