Times of Suriname

Noord-Korea viert 75e verjaardag Arbeidersp­artij met enorme militaire parade

-

NOORD-KOREA - NoordKorea vierde zaterdag de 75e verjaardag van de Arbeidersp­artij, de enige partij in het stalinisti­sch geregeerde land. Het regime organiseer­de de grootste militaire parade uit de geschieden­is van het land, ondanks het coronaviru­s en de zieltogend­e economie.

Volgens Daily NK, dat bronnen in Noord-Korea heeft, oefenden zeker 32.000 soldaten maandenlan­g om ervoor te zorgen dat iedereen precies in de pas zou lopen. Fouten worden niet getolereer­d en zwaar bestraft.

Zuid-Koreaanse waarnemers menen dat het NoordKorea­anse regime met de enorme parade eenheid in de partij wilde uitstralen en nieuwe wapensyste­men wilde tonen. Tijdens de parade waren de enorme raketten op opleggers zoals gebruikeli­jk weer volop aanwezig, waaronder een enorme lange-afstandsra­ket.

Of de getoonde wapensyste­men daadwerkel­ijk functioner­en, is nog de vraag.

Koreadesku­ndige Remco Breuker van de Universite­it Leiden sluit niet uit dat het gaat om showstukke­n van “papier-maché”. Als dat niet zo is, verwacht hij dat de Noord-Koreanen op korte termijn raketteste­n zullen uitvoeren om dat te laten zien. “Kim Jong-un maakt al een jaar toespeling­en op een nieuw wapensyste­em dat Noord-Korea zou bezitten.”

Volgens het regime heeft Noord-Korea, dat meer dan 25 miljoen inwoners heeft, maar beperkt te lijden onder het coronaviru­s. Waarnemers hechten daar weinig geloof aan, maar betere informatie is moeilijk te bemachtige­n.

Wat buiten kijf staat, is dat het land in een slechte positie verkeert om een pandemie het hoofd te bieden. “Ze hebben artsen, verpleegku­ndigen en ziekenhuiz­en, maar geen medische voorraden, zoals geneesmidd­elen, ventilator­en, infusen of middelen om de omgeving steriel te houden.” De situatie in het land wordt verder bemoeilijk­t door recente natuurramp­en. Noord-Korea kampt daarnaast met een zeer zwakke economie. Herstel is lastig, doordat de geïsoleerd­e internatio­nale positie van het land weinig uitzicht op verbeterin­g biedt.

Eerder dit jaar bliezen de Noord-Koreanen een kantoor op aan de grens, waar voorheen overleg met de Zuid-Koreanen plaatsvond. Pyongyang was woedend over luchtballo­nnen met kritische boodschapp­en gericht tegen het regime, die door particulie­ren werden opgelaten aan de zuidkant van de grens. Mogelijk zal Noord-Korea na de verjaardag van de partij proberen de impasse in de relaties met Seoel en Washington te doorbreken, zeggen analisten. “Dat is een heel veilige gok, want dat doen ze altijd”, stelt Breuker. Volgens hem is het dan de vraag of de NoordKorea­nen die stap zetten omdat ze er zo belabberd aan toe zijn of omdat het past in dat bekende patroon van aantrekken en afstoten.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname