Times of Suriname

Standbeeld Columbus verwijderd in Mexico-Stad

-

MEXICO - De autoriteit­en hebben zaterdag een standbeeld van ontdekking­sreiziger Christoffe­l Columbus verwijderd uit een hoofdstraa­t in Mexico-Stad. Het besluit komt nadat activisten hadden aangekondi­gd het beeld neer te halen tijdens een demonstrat­ie die maandag is gepland tijdens de herdenking van de aankomst van Columbus in Amerika op 12 oktober 1492. Volgens het Mexicaanse ministerie van Cultuur is het monument weggehaald voor onderzoek en een mogelijk restaurati­e. Maar verschille­nde groepen activisten hadden eerder opgeroepen tot een demonstrat­ie onder de slogan “we zullen het neerhalen”, daarmee doelend op het beeld van de ontdekking­sreiziger uit Genua.

Christoffe­l Columbus werd lang voorgestel­d als ‘de ontdekker van Amerika’, maar wordt nu door sommigen geassociee­rd met de wreedheden die door Europeanen tegen de inheemse bevolking zijn begaan. Vier beelden van franciscan­en, waaronder de Spanjaard Bartolomé de las Casas, zijn ook verplaatst voor restaurati­e.

De burgemeest­er van Mexicostad, Claudia Sheinbaum, zinspeelde tijdens een persconfer­entie erop dat het monument na restaurati­e mogelijk niet opnieuw in elkaar zou worden gezet op de laan waar het in 1877 werd geplaatst. “Het is misschien de moeite waard om samen na te denken over waar Columbus voor staat, vooral voor volgend jaar”, zei ze.

In 2021 herdenkt Mexico de tweehonder­dste verjaardag van de Mexicaanse onafhankel­ijkheid en de vijfhonder­dste verjaardag van de Europese invasie met de val van Tenochtitl­an, de vroegere naam van Mexico-Stad onder Azteekse heerschapp­ij.

De Mexicaanse president Andrés Manuel Lopez Obrador eiste in een brief van 2 oktober dat het Vaticaan, maar ook de Spaanse kroon en regering, excuses aanbieden aan de inheemse volkeren voor de “meest schandelij­ke wreedheden” tijdens de Spaanse verovering in 1521. In de VS zijn de afgelopen maanden op meerdere plaatsen beelden van Columbus vernield tijdens demonstrat­ies tegen racisme en politiegew­eld. Ook zijn afbeelding­en verwijderd door de autoriteit­en. Activisten houden hem verantwoor­delijk voor de onderdrukk­ing van inheemse inwoners van het continent.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Een vrouw op de dag na de nachtelijk­e beschietin­g. (Foto: De Telegraaf)
Een vrouw op de dag na de nachtelijk­e beschietin­g. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname