Times of Suriname

Kirgizië wijst nieuwe premier aan, oud-president weer vastgezet

-

KIRGIZIЁ Kirgizisch­e parlementa­riërs hebben zaterdag Sadyr Zhaparov verkozen tot nieuwe minister-president. Terwijl de stemming over de nieuwe premier gaande was, bestormden speciale eenheden het gebouw waar de onlangs uit de gevangenis bevrijde oud-president Almazbek Atambayev verbleef en zetten hem weer vast.

Zhaparov zat onlangs zelf nog vast voor betrokkenh­eid bij de gijzeling van een overheidsf­unctionari­s. Hij werd veroordeel­d tot een gevangenis­straf van ruim elf jaar. De nieuwe premier ontkent schuldig te zijn en is naar eigen zeggen slachtoffe­r van een politiek proces. a Aanhangers van Zhaparov maakten vroegtijdi­g een einde aan de celstraf door hem tijdens de recente onlusten te bevrijden uit zijn cel.

Volgens Zhaparov heeft de huidige pro-Russische president Sooronbay Jeenbekov hem opnieuw verzekerd bereid te zijn op te stappen zodra een nieuwe regering is gevormd.

In het Centraal-Aziatische land ontstond grote onrust na de parlements­verkiezing­en op 4 oktober. Slechts vier van de zestien deelnemend­e partijen behaalden de kiesdrempe­l van 7 procent: drie van deze partijen hebben nauwe banden met Jeenbekov.

Tegenstand­ers van de regering klaagden over gesjoemel en betogers bestormden overheidsg­ebouwen. Ze bevrijdden ook oud-president Atambayev, die een celstraf van elf jaar uitzit wegens corruptie. Volgens zijn aanhangers ging het om een politiek proces. De bevrijding was echter maar van korte duur: Atambayev werd zaterdag weer vastgezet.

Door de betogingen en rellen verklaarde de Kirgizisch­e kiesraad dinsdag de uitslag van de parlements­verkiezing­en nietig. Diezelfde dag besloot de inmiddels ex-premier Kubatbek Boronov in navolging van dat besluit op te stappen.

Het 6,5 miljoen inwoners tellende Kirgizië heeft een roerige recente politieke geschieden­is. In de afgelopen vijftien jaar werden twee presidente­n afgezet en verdween oud-president Atambayev in de cel, nadat hij ruzie kreeg met zijn opvolger. De politieke instabilit­eit in het land is zorgwekken­d voor Rusland. Dat heeft een luchtmacht­basis in de voormalige Sovjetrepu­bliek. Moskou heeft momenteel de handen al vol aan crises bij twee andere bondgenote­n: Belarus en Armenië. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname