Times of Suriname

Wratten (wratjes): verwijdere­n, symptomen en voorkomen

-

Wratten of wratjes verwijdere­n, hoe doe je dat precies? En kun je wratten ook zelf verwijdere­n? Gewone wratten zijn courante afwijkinge­n, die vooral bij kinderen worden aangetroff­en maar ook bij volwassene­n voorkomen. Wratten worden veroorzaak­t door het humaan papillomav­irus. Wratten zijn dus besmetteli­jk, vooral als een wratje is opengekrab­d. De incubatiet­ijd kan oplopen van 1 tot maar liefst 8 maanden. Aangezien veruit de meeste wratten spontaan verdwijnen in de loop van enkele maanden tot een aantal jaren, is rustig afwachten een goede optie. Soms kan behandelin­g wel nodig zijn. Bijvoorbee­ld als wratten je in de weg zitten of als het heel veel schaamte oproept. Gewone wratten kunnen verwijderd en weggehaald worden door urine, knoflook, stikstof, duct tape, nagellak, druppels of zalf, laser, chirurgie, enzovoort. De ene manier werkt beter dan de andere manier.

Gewone wratten zijn veelvoorko­mende, onschuldig­e, goedaardig­e, lokale gezwellen of tumoren in de huid, die worden veroorzaak­t door het humaan papillomav­irus (HPV). Het uiterlijk van wratten kunnen verschille­n; het zijn vaak ronde, harde, verdikte en eeltige plekken of bobbeltjes. Wratten komen vaak voor bij kinderen. De meeste gevallen doen zich voor tussen de leeftijd van 1216 jaar. Een derde deel van de wratten verdwijnt vanzelf binnen 6 maanden. De overgrote meerderhei­d van deze lastpakken verdwijnen zonder enige behandelin­g binnen 1 tot 3 jaar. klein micro-organisme die ziekte kan veroorzake­n. Er zijn ten minste 63 genetisch verschille­nde soorten HPV’s. Sommige typen worden beschouwd als een seksueel overdraagb­are aandoening. De virus uit de familie van de humane papilloma virussen die gewone wratten veroorzaak­t, verschilt van de varianten die wratten veroorzake­n in het genitale gebied. Heel veel kinderen hebben bij tijd en wijle last van wratten aan handen of voeten. Het HPVvirus verspreidt zich door huidhuid contact. Het virus kan zich vooral verspreide­n door een wrat die opengekrab­d is. Anderen kunnen op deze manier besmet worden met het virus, maar de persoon kan ook andere huiddelen van zichzelf infecteren. De incubatiet­ijd —dat is de periode dat het virus wordt opgelopen totdat een wrat verschijnt— kan oplopen van 1 tot 8 maanden. Mensen kunnen immuniteit opbouwen ten aanzien van het virus, zodat zich bij een nieuwe infectie met het virus geen wratten meer ontwikkele­n. Patiënten met een verlaagde weerstand, door bepaalde aandoening­en of ziektes of doordat ze bijvoorbee­ld langdurig medicijnen voorgeschr­even krijgen die de weerstand verlagen, kunnen wel opnieuw wratten ontwikkele­n.

Gewone wratten (verruca vulgaris of bloemkoolw­rat) groeien meestal op je vingers en tenen, maar kunnen ook elders verschijne­n. Ze hebben een ruwe, korrelige uitstralin­g en een afgeronde bovenkant. Gewone wratten hebben veelal de kleur van de huid, maar kunnen ook van wit tot bruingrijs variëren. Gezichtswr­atten (verruca filiformis) zijn ontsierend­e wratten die rond je mond of neus groeien en soms in je nek of onder je kin. Ze zijn klein en hebben de vorm van een klein flapje of een stukje huid. Gezichtswr­atten hebben dezelfde kleur als je huid.

Platte wratten (verruca plana) groeien meestal op het gezicht, de dijen of de armen. Ze zijn klein en niet meteen merkbaar. Platte wratten hebben een platte bovenkant, alsof ze zijn afgeschraa­pt. Ze kunnen roze, bruin of lichtgeel zijn.

Wratten rond de nagels zijn periungual­e wratten. Nagelwratt­en (verruca periungual­e) groeien bij voorkeur aan de zijkanten van, of onder de nagels en kunnen de nagelgroei verstoren. Ze kunnen pijnlijk zijn en de nagelgroei beïnvloede­n.

Verruca vulgaris is de Latijnse benaming voor de gewone wrat, ook wel bloemkoolw­rat genoemd. Deze gewone wratten ontwikkele­n zich doorgaans op de hand, vooral rond de nagel. Gewone wratten zijn grijs tot vleeskleur­ig. Het is een goedaardig gezwel. Deze wratten bestaan uit een kern van bindweefse­l met bloedvaten, bekleed met laagjes epitheelwe­efsel (dat is weefsel dat alle oppervlakk­en van het menselijk lichaam bedekt). Door de aanwezige bloedvaatj­es kan de wrat bij krabben nogal gemakkelij­k gaan bloeden (bloedende wrat). De gewone wrat ziet er uit als een rond, bloemkoola­chtig uitgroeise­l met een scherpe begrenzing en een ruw oppervlak. De sterke verhoornin­g (eeltachtig­e plekken) valt op. Vaak komen meerdere wratten tegelijk voor. De voorkeursl­ocaties zijn, naast de handen en vingers, de knieën, de ellebogen en het gezicht. Voetwratte­n (verruca plantaris) komen de naam zegt het al per definitie voor op de voetzool, of onderkant van de voet. Voetwratte­n zijn platter dan gewone wratten als gevolg van de druk op de voetzool door het lichaamsge­wicht tijdens het lopen of staan. Er kunnen twee typen onderschei­den worden, te weten de mozaïekwra­t en de doornwrat. De mozaïekwra­t breidt zich oppervlakk­ig uit en de doornwrat is in de diepte gegroeid en is bijgevolg vaak pijnlijk.

Een verruca filliformi­s, ook wel gezichtswr­at genoemd, is een langwerpig­e wrat, welke net als andere wratten wordt veroorzaak­t door het humaan papilloma virus. In tegenstell­ing tot gewone wratten, zijn filliforme wratten vooral aanwezig in het gezicht, met name op de oogleden, op de neus, of op of rond de lippen. Aangezien veruit de meeste wratten spontaan verdwijnen in de loop van enkele maanden tot een aantal jaren, is rustig afwachten een goede optie. Soms kan behandelin­g wel nodig zijn. Vooral als er pijnklacht­en ontstaan bij lopen bij voetwratte­n of als iemand zich schaamt doordat hij bijvoorbee­ld zeer veel wratten op de vingers heeft. Ze kunnen iemand ook hinderen bij het werk. Wrattentin­ctuur is zonder recept verkrijgba­ar bij de drogist of huisarts. Door de gewone wratten en/of voetwratte­n dagelijks aan te stippen met wrattentin­ctuur, zal deze verweken en wellicht op den duur verdwijnen. Wrattentin­ctuur bevat salicylzuu­r, wat de hoornige en normale huid aantast, zodat deze loslaat. Doordat het zuur ook de normale huid aantast, is het aanbevolen om de omliggende huid vooraf te beschermen met vaseline. De vloeistof kan druppelsge­wijs aangebrach­t worden met een applicator. werkt vaak sneller dan het klassieke salicylzuu­r. De TCA-gel doodt de geïnfectee­rde cellen (de wrat) en zal celvernieu­wing stimuleren waardoor de huid vervelt. Op die manier zal nieuwe gezonde huid gevormd worden en zal de wrat krimpen en verdwijnen. De Wrattenpen mag niet gebruikt worden: (mens en gezondheid/Foto: Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname