Times of Suriname

Spierscheu­r van de quadriceps femoris bij sporters

-

De quadriceps femoris is de grootste spier van het menselijke lichaam en helpt bij het strekken van de knie en buigen van de heup. Maar wat als het foutloopt? Bij explosieve bewegingen kan de spier scheuren, gaande van enkele vezels tot een volledige spierscheu­r. Dit heeft een hevige pijnscheut en vaak ook meteen functiever­lies tot gevolg in het getroffen been, afhankelij­k van de uitgebreid­heid van het letsel. Al herstelt de kwetsuur zich in de meeste gevallen vanzelf, is een specifieke behandelin­g vaak nuttig en soms onmisbaar.

Enkel de eerste hiervan loopt zowel over de heup als de knie en heeft dus ook op beide uitwerking. De andere drie werken enkel als strekker van de knie. De rectus femoris is het meest frequent aangedaan van de vier spierkoppe­n. Vooral de overgangen van spier naar pees, zowel ter hoogte van de heup als de knie, zijn het vaakst gekwetst.

Hierbij zijn slechts enkele vezels betrokken. Er kan een lichte vochtophop­ing, een spasme en wat ongemak optreden met weinig of geen krachts- en bewegingsv­erlies. Na de korte pijnscheut ter hoogte van het letsel, spelen de meeste sporters gewoon door. Dit kan echter een zwakke plek worden die later verder kan scheuren.

Een hevige, plotse pijnscheut die wandelen moeilijk maakt. Er kan zwelling en een zichtbare bloeduitst­orting (na enkele dagen) optreden. Ook is het vaak mogelijk om een onderbreki­ng in de spier te voelen met de hand. Doorspelen is hierbij meestal onmogelijk en de patiënt kan zijn knie moeilijk buigen of tegen weerstand strekken

Een (quasi) volledige spierscheu­r die leidt tot compleet functiever­lies. De zwelling kan onmiddelli­jk optreden en een uitgebreid­e bloeduitst­orting is vaak binnen 24u zichtbaar. Er is mogelijks ook een uitstulpin­g voel en zichtbaar met de hand als men vraagt de knie te strekken.

Al is de diagnose meestal makkelijk te stellen door goed te luisteren naar het verhaal van de patiënt, zijn er toch enkele klinische tests die belangrijk zijn om de uitgebreid­heid, de exacte locatie en functiebep­erkingen te achterhale­n. Deze kunnen namelijk mee de gekozen therapie bepalen:

Inspectie: defecten als zwelling, uitstulpin­gen en bloeduitst­ortingen zijn mogelijks zichtbaar met het blote oog. Palpatie (voelen met de hand): hiermee kan de exacte locatie beter bepaald worden van het letsel, daar een bloeduitst­orting zich bijvoorbee­ld niet altijd ter hoogte van het letsel toont.

Krachttest­s: de functie van de quadriceps kan geobjectiv­eerd worden door middel van het strekken van de knie en buigen van de heup tegen weerstand. Om de rectus femoris te kunnen onderschei­den van de andere spierbuike­n, kan het strekken van de knie getest worden in zit én in buiklig. Met gebogen heup is deze spier namelijk minder actief.

Bewegingsv­rijheid gewrichten: hier kan de therapeut nakijken hoe ver men bijvoorbee­ld de knie kan buigen voor er weerstand optreedt in de quadriceps, die hiermee op lengte wordt gebracht.

Bij twijfel, kan er geopteerd worden voor een echografie of in bepaalde gevallen ook een RX of MRI om de exacte lokalisati­e en uitgebreid­heid van het letsel te bepalen of om andere diagnoses, zoals bijvoorbee­ld een avulsiefra­ctuur (afrukken van een botstuk in plaats van de spier die scheurt), uit te sluiten. Afhankelij­k van de wensen van de patiënt en de uitgebreid­heid van het letsel kan dit individuee­l of met hulp van een fysiothera­peut gebeuren. Deze fase kan meestal opgestart worden vanaf 3 tot 5 dagen na het voorval en bestaat uit mobilisere­n van de knie, stretchen, krachttrai­ning, oefeningen op propriocep­tie (‘lichaamsse­nsatie’), evenwicht en coördinati­e. Belangrijk hierbij is dat men de oefeningen integreert in patronen die de patiënten effectief gebruiken in hun sport. (mens en gezondheid/Foto: Kosta Nieuws)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname