Times of Suriname

Spelt: Voordelen voor gezondheid van deze graansoort

-

Spelt is één van de oudste geteelde gewassen in de menselijke geschieden­is. Dit oude graan is een andersoort van tarwe. Spelt en tarwe lijken qua uiterlijk op elkaar, maar spelt heeft een sterkere schil en het voedingsge­halte is ook een beetje anders. Mensen gebruiken speltmeel in plaats van tarwebloem in recepten. Spelt heeft immers een milde, nootachtig­e smaak en is een goed alternatie­f voor tarwe. Het bevat verschille­nde essentiële voedingsst­offen, zoals ijzer, magnesium en zink. Spelt consumeren als onderdeel van een evenwichti­ge voeding biedt tal van voordelen voor de gezondheid van het hart en de spijsverte­ring, maar de graansoort biedt nog andere gezondheid­svoordelen.

De hoge niveaus van ijzer en koper in spelt stimuleren de bloedsomlo­op aanzienlij­k. IJzer en koper zijn essentieel voor de aanmaak van rode bloedcelle­n. Wanneer de productie van rode bloedcelle­n stijgt, is er een verhoogde bloedstroo­m door het lichaam, wat extra zuurstof betekent voor organen en weefsels. Daarnaast ontstaat er een betere genezing van een letsel, een hoger energieniv­eau en een beter werkend metabolism­e. Een verhoogde bloedcircu­latie is zelfs goed voor de haargroei. Door de ijzernivea­us voorkomen mensen tot slot bloedarmoe­de door ijzertekor­t (ferripriev­e anemie).

Circa een op de drie volwassene­n heeft een te hoge bloeddruk (hypertensi­e). Het eten van spelt en andere volle granen vermindert een hoge bloeddruk doordat in spelt hoge gehalten aan voedingsve­zels aanwezig zijn. Hoge waarden van vezels verlagen de bloeddruk. Dit voordeel is groter bij veertigplu­ssers dan bij jongvolwas­senen met een te hoge bloeddruk.

Spelt bezit veel essentiële mineralen die nodig zijn voor de botgezondh­eid. Deze mineralen dragen bij aan de ontwikkeli­ng van botweefsel. Door de niveaus van deze mineralen in het lichaam te verhogen, is het mogelijk om osteoporos­e (verlies van botmassa met risico op botbreuken) en andere aan leeftijd gerelateer­de botaandoen­ingen actief te voorkomen.

Het eten van voedingsmi­ddelen die oplosbare vezels bevatten, zoals spelt, vermindert de hoeveelhei­d cholestero­l die het lichaam in de bloedbaan absorbeert. Oplosbare voedingsve­zels verlagen zowel lipoproteï­ne met een totale als een lage dichtheid, of de ‘slechte’ cholestero­l. Een hogere inname van voedingsve­zels verhoogt bovendien een hoge dichtheid lipoproteï­ne (HDL) of de ‘goede’ cholestero­l. Hoe hoger de vezelinnam­e, hoe groter de toename van HDLcholest­erol. De galblaas geeft vloeistoff­en in het spijsverte­ringsstels­el af, maar gedurende het proces hopen zich ook verschille­nde soorten sediment op die mogelijk leiden tot de vorming van galstenen en hevige pijn (galkoliek). De hoge concentrat­ie van vezels in spelt en hun vermogen om vloeistoff­en te absorberen en ze uit het lichaam te verwijdere­n, helpt bij de natuurlijk­e verwijderi­ng van schadelijk­e afzettinge­n uit de galblaas zodat de persoon niet te maken krijgt met galstenen.

De hoge niveaus van fosfor, gecombinee­rd met het indrukwekk­ende gehalte aan eiwitten in spelt, maakt dit graan erg belangrijk voor de ontwikkeli­ng en de groei van nieuwe weefsels, bloedvaten, spieren, botten en organen. Fosfor is één van de essentiële elementen die nodig zijn voor het maken van nieuwe eiwitten en het maken van nieuwe cellen voor DNA, terwijl de eiwitten die rechtstree­ks uit spelt komen, kunnen worden afgebroken tot hun samengeste­lde aminozuren en vervolgens opnieuw kunnen worden gevormd om in het lichaam te worden gebruikt voor bijna elk belangrijk lichamelij­k proces.

Niacine is één van de essentiële vitaminen die in grote hoeveelhed­en in spelt aanwezig zijn. Niacine speelt een sleutelrol in de bijnieren in het lichaam, vooral in de productie van geslachtsh­ormonen. Het endocriene systeem is een gevoelig en enorm belangrijk aspect van de gezondheid, dus het is verstandig om een gezond niacinegeh­alte te behouden door spelt aan de voeding toe te voegen. Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsverte­ring zodat de stoelgang gemakkelij­ker kan passeren. Het consumeren van vezels is een effectieve manier om constipati­e en diarree te vermindere­n. Ook komen hierdoor minder spijsverte­ringsklach­ten tot stand, zoals een opgeblazen gevoel, gas en aambeien (gezwollen aderen in anus met rectale bloedingen).

Verder verlaagt het risico op divertikel­aandoening­en, die de dikke darm aantasten. Wel verdragen sommige mensen met het prikkelbar­e darmsyndro­om geen spelt omdat het veel fermenteer­bare oligosacch­ariden, disacharid­en, monosachar­iden en polyolen (FODMAP’s) bevat. Dit zijn fermenteer­bare koolhydrat­en met een korte keten.Ook mensen met gluteninto­lerantie (coeliakie) verdragen spelt vaak niet omdat hierin gluten aanwezig zijn.

Het consumeren van vezelrijk voedsel, zoals spelt, vermindert het risico op diabetes mellitus (suikerziek­te) of helpt mensen met de aandoening om de symptomen onder controle te houden. Vezels vertragen namelijk de spijsverte­ring en vermindere­n plotseling­e schommelin­gen in de bloedsuike­rspiegel. Het eten van ten minste twee porties volle granen per dag (één portie is twintig gram) vermindert het risico op diabetes mellitus type 2. Verfijnde granen, zoals wit brood en witte pasta, bieden geen vergelijkb­are beschermin­g tegen de ziekte. Mensen die al lijden aan suikerziek­te, hebben mogelijk baat bij het eten van spelt omdat het hen helpt om het gewicht onder controle te houden en het risico vermindert op het ontwikkele­n van hartaandoe­ningen, wat een veel voorkomend­e complicati­e van suikerziek­te is. De thiamine in spelt stimuleert is het immuunsyst­eem aanzienlij­k en stimuleert eveneens de afweermech­anismen van het lichaam, terwijl het ook de psychische stress en angst verlicht.

Zowel speltbloem als hele speltkorre­ls zijn bruikbaar. Dankzij speltbloem is het mogelijk om speltbrood of koekjes te bakken, sauzen en jus te verdikken en de helft van het tarwebloem­gehalte in broodrecep­ten te vervangen. Hele speltkorre­ls zijn bruikbaar als bijgerecht, als ontbijtgra­nen, in risotto’s en in stoofschot­els. Mensen moeten de korrels altijd goed spoelen voordat ze deze koken. Het is tot slot aangewezen om te kiezen voor volle spelt (hoogste voedingswa­arden) en niet voor witte spelt. (mens en gezondheid /Foto: aHealthyli­fe)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname