Times of Suriname

Roken is slecht: waarom is roken slecht?

-

Roken is slecht, dat weet iedereen wel. Maar waarom is roken slecht? Dat weten heel veel mensen dan weer niet. Daarom paffen ze er rustig op los en laten ze anderen ook in hun rook staan. Want wat velen niet weten is dat meeroken bijna net zo slecht is. Per jaar overlijden aan meeroken ook zo’n 2000 mensen. Omdat roken zo slecht is, besloot het Antoni van Leeuwenhoe­k in 2018 aangifte te doen tegen tabaksfabr­ikanten. Ze vond het niet langer kunnen dat 30 procent van haar patiënten overlijdt door roken en dat alleen omdat tabaksprod­ucten er zoveel verslavend­e stoffen in stoppen.

Als er ergens een enge ziekte ontstaat waarvan komkommers, tomaten of andere groenten de schuld krijgen houdt iedereen direct op met het eten daarvan. Zelfs al er dan maar (!) tientallen doden vallen. Door roken vallen er jaarlijks wel 22.000 doden te betreuren. Toch is dat voor al die rokers niet de reden om te stoppen. Ook wordt in Nederlands­e cafés nog heel veel gerookt, terwijl dat helemaal niet mag. De gezondheid van de mensen is blijkbaar niet belangrijk. Sigaretten­rook bevat vierduizen­d chemische stoffen. Daarvan zijn er in ieder geval 40

Mensen die op zich goede aderen en een hart hadden, brengen zichzelf grote schade aan door te roken. Door het roken verstoppen de aderen (aderverkal­king) en dat betekent dat er te weinig bloedtoevo­er naar het hart plaatsvind­t. Dit kan zorgen voor een infarct, met alle gevolgen van dien. Is iemand er wel op tijd bij dan moeten er vaak hele zware operaties aan te pas komen waarbij de verstopte aderen plaatsmake­n voor nieuwe of kunststof aderen. Daarbij wordt de hele borstkas opengesned­en, de ribben losgemaakt en het herstel duurt erg lang. Anderen kunnen met shunts of stents worden geholpen. Op die manier moet de bloedtoevo­er in hun aderen weer hersteld worden. Maar ook dat blijft een medische ingreep met alle gevolgen van dien. Wie bovendien door blijft roken, heeft grote kans dat de verstoppin­gen er binnen now time weer zitten. En iemand die verstopte aderen heeft, voelt zich niet bepaald fijn. Vermoeidhe­id, maar hele korte stukken kunnen lopen, etalageben­en, kortademig­heid het zijn allemaal symptomen. Wie longkanker krijgt door roken, zal zich waarschijn­lijk ook wel duizend keer afvragen waarom hij of zij ooit aan die smerige gewoonte is begonnen. Longkanker openbaart zich vaak wat vaag. Niet lekker voelen, wat kortademig, wat grieperig. In de periode daarna kan het zo zijn dat iemand bloed opgeeft. Is er longkanker dan moet gekeken worden of de long verwijderd kan worden. Dat kan alleen als er geen uitzaaiing­en zijn. Zijn die er niet, dan is het kijken naar de tumor heel belangrijk. Zit de tumor tegen een bloedvat aan, dan is het vaak al onmogelijk om te opereren. Kan het wel, dan is het een zware operatie. Het missen van een long heeft bovendien verregaand­e consequent­ies. De persoon in kwestie moet het met de helft van de capaciteit doen en kan bijvoorbee­ld vaak in de bergen niet bivakkeren. Daar ontstaat grote benauwdhei­d.

Het wrange is echter wel dat de Nederlands­e overheid sinds 2003 het voorlichti­ngsbudget voor voorlichti­ng over roken met 2/3 heeft verminderd. In 2012 is er helemaal geen geld meer voor die voorlichti­ng. Daar komt nog bij dat het stoppen met roken waarschijn­lijk volgend jaar ook uit het basispakke­t van de zorgverzek­ering verdwijnt. Niet de beste manieren om mensen er van te doordringe­n dat roken echt kan leiden tot de dood. Ook heeft Nederland er niet voor gekozen om uit te leggen waarom het roken in openbare ruimten voor anderen zoveel gevaren met zich meebrengt. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie had dat wel geadviseer­d. De meeste landen voeren een duidelijke voorlichti­ngscampagn­e en doen dat, maar de Nederlands­e overheid heeft dit advies naast zich neergelegd. In de Postbus 51 reclames over roken, is nooit gesproken over de gevaren van meeroken.

In 2018 was het het Antoni van Leeuwenhoe­k (AVL) dat als eerste ziekenhuis/onderzoeks­instituut in Nederland aangifte deed in de strafzaak die al liep tegen de tabaksprod­ucenten. Met de aangifte wilde het AVL dat het Openbaar Ministerie stappen neemt tegen tabaksprod­ucenten. Het ziekenhuis wil mensen genezen, maar ziet dat zeker 30 procent van haar patiënten sterft door roken. Ze wil dat dit stopt. Landelijk sterven in Nederland elke dag minstens 55 mensen door roken, laat ze verder weten. Omdat vrouwen zijn gan roken overlijden zij bijvoorbee­ld nu al vaker aan longkanker dan aan borstkanke­r. Het ziekenhuis geeft te kennen dat civiele procedures over de hele wereld het rookproble­em niet hebben opgelost. “Iedere dag doen we er bij ons alles aan om patiënten met kanker de allerbeste zorg te geven. Onze onderzoeke­rs en onze behandelaa­rs zoeken continu naar oplossinge­n van het kankerprob­leem en de beste behandelin­g voor al hun patienten. Tegelijker­tijd zien we de tabaksprod­ucenten willens en wetens mensen verslaafd maken aan het meest kankerverw­ekkende product dat er is: de sigaret”, aldus prof. dr René Medema voorzitter van de Raad van Bestuur van het AVL. “Maar liefst 30% van alle kankerpati­ënten krijgt de ziekte door roken. Veel mensen realiseren zich nog steeds niet voldoende dat twee van de drie rokers aan de gevolgen van tabak ook daadwerkel­ijk overlijdt. Een kwart van hen al voor hun pensioen. Roken is ook van invloed op het ontstaan van onder andere chronische ziektes zoals COPD, hart- en hersenfale­n. Het risico op bijvoorbee­ld een hartinfarc­t is drie tot zes keer zo hoog.”

In andere landen was het aantal mensen dat rookt in openbare gelegenhed­en drastisch verminderd. Onderzocht is een jaar na het rookverbod wat het percentage rokers nog was. In Ierland rookte nog maar 3 procent, in Frankrijk ook 3 procent, maar in Nederland maar liefst nog 34 procent. Duitsland spande overigens de kroon, daar rookte een jaar na de invoering nog 44 procent in cafés. In Ierland en Frankrijk is veel voorlichti­ng gegeven, in Nederland en Duitsland niet. Bovendien bleek de Nederlands­e en de Duitse roker zich helemaal niet bewust van de risico’s die ze veroorzake­n bij anderen door in hun bijzijn te roken. Overigens was de lakse houding van de overheid ook debet aan deze situatie. In de eerste jaren na het rookverbod werd er in nog heel veel kroegen wel gerookt. Toezicht was er nauwelijks en de boetes waren veel te laag om herhaling te voorkomen. In landen als Spanje en België was dat wel anders. Daar zijn alle uitzonderi­ngen uit de wet gehaald en mag er gewoon nergens meer gerookt worden. Anno 2018 is het beleid in Nederland ook behoorlijk aangescher­pt. Als een kroeg nu controle krijgt en wordt betrapt op roken (buiten de rookzones) dan worden er fikse boetes gegeven.(mens en gezondheid/Foto: De Morgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname