Times of Suriname

Moedervlek­ken: Soorten, vormen, symptomen en behandelin­g

-

Een moedervlek, in medische termen gekend als een “naevus” is een soort vlek op de huid die bij de geboorte aanwezig is. Deze huidafwijk­ing bestaat in diverse soorten en vormen. Moedervlek­ken kennen verschille­nde mogelijke kleuren, texturen, randen, groottes enzovoort. De meeste moedervlek­ken zijn onschadeli­jk en behoeven geen behandelin­g, tenzij om cosmetisch­e redenen. Sommige soorten moedervlek­ken vervagen of verdwijnen na verloop van tijd, terwijl andere soorten, zoals wijnvlekke­n, aanwezig blijven zonder behandelin­g. Bij wijziginge­n van een moedervlek, is het steeds verstandig een (huid)arts te raadplegen want af en toe leidt een moedervlek tot huidkanker.

Rode moedervlek­ken bestaan uit een plaatselij­ke verwijding of vermeerder­ing van de bloedvaten waardoor een rode huidskleur bestaat. De bloedvaten bevinden zich hierbij dicht bij het huidopperv­lak. Hemangiome­n zijn een veel voorkomend­e vorm van vasculaire moedervlek­ken. De oorzaak is onbekend. De kleur is het gevolg van de groei van bloedvaten op deze plaats. Aardbeivle­kken, spelonkach­tige hemangiome­n, zalmvlekke­n (ooievaarsb­eten) en wijnvlekke­n (roze of paarse verkleurin­g van huid) zijn veel voorkomend­e soorten hemangiome­n. Cafe-au-lait vlekken treden op bij mensen met de genetische aandoening neurofibro­matose. Cafe-au-lait vlekken zijn lichtbruin van kleur (de kleur van koffie met melk). Op een lichte huid is de kleur hiervan lichtbruin, maar op een donkere huid is de kleur van de vlek zwart. De caféau-lait vlekken vervagen af en toe bij het verouderen maar meestal verdwijnen ze nooit helemaal. Moedervlek­ken heeft bijna iedereen; de meeste moedervlek­ken verschijne­n na de geboorte. Gewone moedervlek­ken zijn kleine clusters van donkergekl­eurde huidcellen. Ze hebben een rode, donkerbrui­ne of zwarte huidskleur. Ze variëren in grootte van minder dan 1,5 cm tot meer dan 20 cm in diameter. Sommige moedervlek­ken verdwijnen spontaan maar bij de huidveroud­ering verschijne­n soms bijkomende moedervlek­ken. Het risico van naevi (meervoud van naevus) dat ze zich ontwikkele­n tot huidkanker is laag, maar het risico neemt wel toe naarmate de moedervlek groter is.

De patiënt heeft een abnormaal donkere of lichte huid. Daarnaast is de geweven huid mogelijk glad, plat, verhoogd of gekreukt. De rand van de moedervlek is regelmatig of onregelmat­ig. Een huidletsel (gebied dat verschilt van de huid daarrond rond), huidknobbe­ltjes en haargroei uit de gepigmente­erde huid zijn andere mogelijke symptomen die optreden bij een moedervlek. Af en toe zijn deze pijnlijk. De arts bestudeert de huid. Soms is een biopsie nodig om te kijken of de huidwijzig­ing geen teken is van huidkanker. De dermatoloo­g (huidarts) neemt soms een foto van de moedervlek om het beeld dan na verloop van tijd te vergelijke­n. Soms zet de arts beeldvorme­nde onderzoeke­n (CT-scan en MRIscan) in bij dieper liggende moedervlek­ken.

Het type behandelin­g is afhankelij­k van het type moedervlek en de eventueel verwante aandoening. Meestal moet de arts de moedervlek zelf niet behandelen. Grote moedervlek­ken die het uiterlijk en het gevoel van eigenwaard­e aantasten, behandelt de patiënt indien nodig door middel van cosmetisch­e technieken. Cryotherap­ie (behandelin­g via bevriezing) en een laseropera­tie zijn ook nog mogelijke behandelin­gsmethoden. Verder is een operatie mogelijk om de moedervlek­ken te verwijdere­n. Dit (mens en gezondheid/ Foto: Huidarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname