Times of Suriname

Zalf of gel tegen jeuk door de eikenproce­ssierups

-

De eikenproce­ssierups kan bij mensen hevige jeuk veroorzake­n. Wanneer de brandhaart­jes van de eikenproce­ssierups in contact komen met de huid kunnen rode bultjes of blaasjes ontstaan. De jeuk is vaak zo hevig dat het moeilijk is om er niet aan te gaan krabben. Het krabben aan de bultjes wordt echter ernstig afgeraden omdat het er voor kan zorgen dat de haartjes nog dieper doordringe­n in de huid waardoor de klachten alleen maar erger worden. Om de jeuk te stillen en de huid te kalmeren kun je het beste gebruik maken van een jeukstille­nde en kalmerende zalf of gel. De eikenproce­ssierups is een rups die in de zomer in eikenbomen kan zitten. De eikenproce­ssierups komt voor in Europa en Azië en kan zich overal nestelen waar eikenbomen groeien. Hij wordt zo genoemd omdat eikenproce­ssierupsen in lange slierten achter elkaar bewegen, als ware het een processie. Een pas uitgeslope­n rupsje is slechts enkele millimeter­s lang. Wanneer deze volgroeid is, is hij tussen de 2 en 3 centimeter lang. In het eerste ontwikkeli­ngsstadium heeft hij een bruin/ oranje kleur en een zwarte kop.

Wanneer de rups ouder wordt wordt hij meer bruin/grijs van kleur. Aan de flanken heeft de eikenproce­ssierups twee rijen met een soort wratachtig­e uitstulpin­gen. Aan de uitstulpin­gen zitten kleine haartjes vast die tot een centimeter lang kunnen worden. Deze zijn echter ongevaarli­jk. Op de rug heeft de rups een donkere plek met daar op fluweelach­tige haartjes. Deze zijn zeer klein en nauwelijks met het oog waarneemba­ar. Deze haartjes zijn de reden dat de eikenproce­ssierups zo berucht is. Het gaat om zogenoemde brandharen die ernstige klachten kunnen veroorzake­n.

In de brandharen die de eikenproce­ssierupsen op hun lichaam dragen zitten irriterend­e stoffen die worden gerekend tot de antigenen. Het gaat om stoffen die an sich niet giftig zijn maar deze kunnen wel een allergisch­e reactie veroorzake­n bij mens en dier. Als er veel rupsen in een boom zitten dan kunnen de haartjes al door een briesje vrijkomen en zich zo verspreide­n via de wind. De wind kan de haartjes tot wel 500 meter dragen. Je hoeft dus niet in contact te komen met een boom of de rups zelf om in aanraking te komen met de brandharen van de eikenproce­ssierups. Zelfs wanneer een nest in een boom al verlaten is kunnen hieruit nog tijdenlang haartjes waaien. Het komt daarnaast veel voor dat de haartje op wasgoed waaien die aan een lijn hangt of op een camping de tent in waaien. Vanaf ongeveer eind mei tot eind juni verschijne­n de haartjes op de rug van de rupsen. Omdat ze na het vertrek van de eikenproce­ssierupsen in de nesten blijven zitten kunnen ze echter nog jarenlang voor overlast zorgen.

Het kan voorkomen dat je een vervelende allergisch­e reactie krijgt op het contact met de brandhaart­jes van de eikenproce­ssierups. Dit kan zorgen voor klachten van de huid, ogen en luchtwegen. Het meest bekend is de jeuk die je ervan kunt krijgen. De haartjes veroorzake­n kleine verdikking­en op de huid (papels) waar kleine blaasjes (vesicula) op komen en deze kunnen zorgen voor hevige jeuk. Als je de blaasjes open krabt dan komen er korstjes op die na een paar dagen zullen afvallen. Daarna kun je donkere plekjes op de huid waarnemen die na ongeveer een week weer verdwijnen.

Het kan ook gebeuren dat door contact met de haartjes geen blaasjes maar enkel rode bultjes ontstaan. Het is in dat geval belangrijk om er niet aan te krabben. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de brandharen nog dieper in de huid doordringe­n en dan krijg je er alleen maar meer last van. Omdat de Waar de jeuk op de huid nog relatief onschuldig is kan men ernstige klachten krijgen wanneer de haartjes in het oog komen. In het ernstige geval kan het bindvlies van de ogen ontstoken raken. Dit kan leiden tot een chronische oogontstek­ing die operatief behandeld moet worden. In de zomer van 2019 gaf een kwart van de Nederlands­e oogartsen aan dat ze te maken hebben gehad met patiënten die ernstige oogklachte­n ontwikkeld hebben als gevolg van blootstell­ing aan de brandharen van de eikenproce­ssierups.

Naast oogklachte­n kunnen de rupsen ook zorgen voor klachten van de luchtwegen. Wanneer de haartjes doordringe­n tot de longen kunnen ze een astmatisch­e bronchitis veroorzake­n, met een piepende ademhaling tot gevolg. In zeer ernstige gevallen kan dit levensbedr­eigend zijn. Mogelijk heb je al een tijd last van jeuk zonder dat hiervan de oorzaak bekend is. Zoals gezegd hoef je niet in rechtstree­ks contact gekomen te zijn met een eikenboom of de eikenproce­ssierups zelf om er last van te krijgen. De haartjes die de jeuk veroorzake­n kunnen via de wind of kleding op de huid terechtkom­en en daar jeuk veroorzake­n. Om de jeuk te stillen en te voorkomen dat je de rode bultjes open krabt kun je gebruik maken van een jeukstille­nde en kalmerende zalf of gel.

Zalf of crème ter bestrijdin­g van jeuk door de eikenproce­ssierups werkt niet preventief. Het is de bedoeling om het pas op te smeren op het moment dat je al last hebt van de jeuk. Heb je last van rode bultjes of kleine blaasjes en heb je het vermoeden of weet je zeker dat dit veroorzaak­t wordt door de brandhaart­jes van de eikenproce­ssierups dan kun je deze plekjes insmeren met het product. Het is belangrijk om voor het insmeren de huid goed af te spoelen met water en daarna droog te deppen. Op deze manier haal je mogelijk al een deel van de haartjes weg. Er bestaan ook speciale kleefrolle­rs waarmee je over de huid kunt rollen om de haartjes zo goed mogelijk te verwijdere­n. Daarna breng je de zalf of gel aan. Volg daarbij altijd de instructie­s uit de bijsluiter of de verpakking op.

Er is een aantal producten op de markt specifiek voor de bestrijdin­g van jeuk door de eikenproce­ssierups. Vaak bevatten deze producten onder meer aloë Barbadensi­s, menthol, calendula en/of chamomilla. Dit zijn allemaal producten die kalmerend en jeukstille­nd werken. Het gaat onder meer om de volgende producten. (mens en gezondheid/Foto: Omroep Brabant)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname