Times of Suriname

Oppositiel­eider Wit-Rusland eist aftreden president met ultimatum

-

LITOUWEN - Oppositiel­eider Svetlana Tichanovsk­aja heeft de president van WitRusland Aleksandr Loekasjenk­o een ultimatum gesteld. Tichanovsk­aja eist dat de president voor 25 oktober aftreedt, anders zal er in het hele land gestaakt worden.

Tichanovsk­aja geeft de president 13 dagen om zijn ontslag aan te kondigen, het geweld op straat te stoppen en de politieke gevangenen vrij te laten. “Als op 25 oktober niet aan de eisen wordt voldaan, zal het hele land vreedzaam de straat opgaan”, schreef de oppositiel­eider in een verklaring gisteren.

“Op 26 oktober zullen all bedrijven staken, worden alle wegen geblokkeer­d en geen enkele staatswink­el zal iets verkopen”, dreigt Tichanovsk­aja. Het ultimatum volgt nadat president Loekasjenk­o de politie maandag toestemmin­g heeft gegeven om wapens te gebruiken tegen demonstran­ten. Zondag trad de politie al hard op tegen demonstran­ten en arresteerd­e ze honderden deelnemers. Maandag werden nog 189 mensen opgepakt tijdens protesten verspreid over het land.

In het OostEurope­se land wordt al weken massaal gedemonstr­eerd door burgers die af willen van Loekasjenk­o, die al een kwart eeuw aan de macht is. Hij wordt ook wel gezien als de laatste dictator van Europa. Aanhangers van de oppositie denken dat in augustus verkiezing­sfraude is gepleegd om de 66jarige leider aan de macht te houden en zien Tichanovsk­aja als de rechtmatig­e winnaar. Zij ontvluchtt­e na de verkiezing­en WitRusland en verblijft nu in Vilnius in Litouwen.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Twee mensen die meedoen aan een ’no mask’-demonstrat­ie het afgelopen weekend in Rome. (Foto: De Telegraaf)
Twee mensen die meedoen aan een ’no mask’-demonstrat­ie het afgelopen weekend in Rome. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname