Times of Suriname

Super first lady maakt zich onnodig kwetsbaar

-

PARAMARIBO Voor het eerst in de geschieden­is van ons land is een first lady gestapt uit de schaduw van het staatshoof­d en houdt zich niet alleen bezig met sociale activiteit­en en het knippen van lintjes. Melissa SantokhiSe­enacherry is sinds 1 oktober algemeen directeur van het Kabinet van de President en zal zich in die hoedanighe­id ook bezighoude­n met beleidsaan­gelegenhed­en.

Naast deze beleidsfun­ctie heeft Santokhi-Seenacherr­y ook een politieke functie als vicevoorzi­tter van de presidenti­ële commissie Toetsing Rechtsposi­tionele Aangelegen­heden en een bestuurlij­ke als lid van de raad van commissari­ssen bij Staatsolie. Naast de toelage als first lady heeft zij dan ook recht op een salaris als directeur en vergoeding­en voor haar werk in de twee commissies.

Volgens de voorzitter van De Nieuwe Leeuw, Dharm Mungra, begeeft de first lady zich onnodig op glad ijs. “Zij bekleedt nu functies die elkaar bijten.” Voormalig directeur Eugéne van der San heeft melding gemaakt van een resolutie, waarin de taken van een first lady zijn opgenomen, en hierin is er geen ruimte opgenomen voor andere functies. Niet alleen bijten de functies elkaar, zij mag ze niet bekleden want ze zijn bezijden de regelgevin­g en de laatste benoeming is zelfs ongrondwet­tig. Om directeur te worden binnen het ambtelijke dien je namelijk eerst ambtenaar te zijn en dat is Santokhi-Seenacherr­y zover bekend is, niet.

“Media hebben in het verleden onze first lady’s altijd ontzien in hun kritieken”, zegt Mungra. Zo is het mij opgevallen dat first lady’s nooit het onderwerp van een spotprent zijn geweest. Maar nu zij zich begeeft op andere vlakken, heeft de media alle recht haar net zo kritisch te begeleiden als zij dat doen met andere publieke figuren. Net zoals ik en andere politici, zal ook zij vanaf nu openlijk worden gecorrigee­rd door de pers wanneer dat nodig is, en dat gaat soms niet zachtzinni­g aan toe! Maar daar geeft ze zelf nu alle aanleiding toe. Jammer is dat dit kan gaan knagen aan het imago dat onze first lady dient te hebben. Het zou daarom verstandig van haar zijn om af te zien van conflicter­ende benoeminge­n en het imago van het ‘Instituut van de First Lady’ niet onnodig in gevaar te brengen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname