Times of Suriname

Suriname nog niet aan de beurt

-

PARAMARIBO Guyana krijgt een enveloppe van USD 200 miljoen van de Verenigde Staten van Amerika (VS), voor de financieri­ng van tal van projecten. Concreet zijn genoemd de bouw van een diepzeehav­en en financieri­ng van de Corantijnb­rug tussen Suriname en Guyana. Ook de energiesec­tor en de agrarische productie mogen trekken uit het fonds. De contouren hiervan zijn besproken tussen de Guyanese regering en de ‘Internatio­nal Developmen­t Finance Corporatio­n’ (DFC) onder leiding van Adam Boehler.

De delegatie van de DFC was samen met vijf andere instituten in Guyana om de financieri­ngsovereen­komst te onderteken­en. In zijn scope ging Boehler vooral in op de ontwikkeli­ngen die zowel Guyana als Suriname regarderen. De toenaderin­g van Amerikaans­e instituten richting deze twee landen heeft vooral te maken met de machtswiss­elingen die hebben plaatsgevo­nden. Kabinet-Ali van Guyana en het kabinet-Santokhi hebben de zegen van de VS. Boehler legt vooral de nadruk op de financieri­ng van de brug over de Corantijnr­ivier om Suriname en Guyana met elkaar te verbinden.

De Amerikaans­e delegatie was ook op bezoek in Suriname.

Het is niet gekomen tot de onderteken­ing van overeenkom­sten, maar er zijn wel toezegging­en gedaan dat er wat afspraken gemaakt zullen moeten worden. Dit zal veelal afhangen van de wensen van de Surinaamse kant.

Volgens minister Albert Ramdin van Buitenland­se Zaken Internatio­nal Business & Internatio­nale

Samenwerki­ng zal dit worden gecommunic­eerd via de Amerikaans­e ambassade in Paramaribo. Dat het tot financieri­ngsovereen­komsten zal komen, is zo goed als zeker. Die afspraken zijn reeds gemaakt, ook voor wat betreft hulp voor verlichtin­g van de torenhoge schuldenla­st.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname