Times of Suriname

Bouterse: “We waren verzot op posities en jaloers op elkaar”

-

PARAMARIBO De Nationale Partij Suriname (NDP) is haar wonden aan het likken na de zware verkiezing­snederlaag van 25 mei. Het is de partij volgens partijvoor­zitter Desi Bouterse menens zwaar terug te komen, nadat alle interne problemen zijn opgelost. Voor Bouterse is in ieder geval duidelijk waaraan de verkiezing­snederlaag en het grote zetelverli­es van de NDP te wijten is: hebzucht, onderlinge jaloezie en afgunst.

“We waren verzot op posities, verzot op meki moni, jaloers wanneer anderen zaken bereikten, die wij ook hadden kunnen bereiken, maar waar wij het niet gemaakt hebben”, zegt Bouterse. “Zo kan ik een scala van zaken opsommen welke de partij heel erg hebben geschaad.” Intern vindt er een totale hervorming plaats, waarbij de oudere generatie een stap terug doet, maar vanuit een op te zetten structuur nog sturing kan geven aan de jongeren die de kans krijgen zich te profileren. “Ik denk dat heel veel jongeren in het ‘Change Management Team’ de uiteindeli­jke leiding zullen overnemen van de partij”, aldus Bouterse.

Aan ophouden denkt Bouterse, die dinsdag zijn 75ste jaardag vierde, nog niet. De ex-president geeft zelf leiding aan de hervorming­en die binnen de partij getroffen moeten worden, met name als het gaat om teruggaan naar de basisideal­en van de partij. “Dat zeggen de borden die we langs de route hebben gezet. En we weten dat - we zijn ruim veertig jaar bezig - we de route niet gaan afmaken, maar dat we de vlag zo hoog moeten houden om straks over te dragen aan de jonge generaties, die volgens hun beurt nu het volgende traject hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname