Times of Suriname

PAHO doneert zuurstofco­ncentrator­s aan Volksgezon­dheid

-

PARAMARIBO - De Pan-American Health Organisati­on (PAHO) heeft een donatie van twintig zuurstofco­ncentrator­s gedaan aan het Ministerie van Volksgezon­dheid. Deze schenking vond plaats op 12 oktober in het gebouw van het Bedrijf Geneesmidd­elen Voorzienin­g Suriname (BGVS).

Leah-Mari Richards, adviseur Gezondheid­ssystemen en -diensten bij de PAHO, sprak haar dank uit aan de BGVS, waarmee de organisati­e vaker samenwerkt als het gaat om medische apparatuur en medicijnen. Ze benadrukte dat zij met deze donatie haar ondersteun­ing wil tonen aan het Ministerie van Volksgezon­dheid in de strijd tegen COVID-19.

“PAHO has been a friend of Suriname for many years”, waren de woorden van Karen Lewis-Bell, de PAHO/ WHO-vertegenwo­ordiger in Suriname. De samenwerki­ng tussen PAHO en Suriname is sinds 1952 begonnen in de strijd tegen malaria. “Voor ons als PAHO is het nu onze hoogste prioriteit om levens te redden, de werkers in de gezondheid­szorg te beschermen en de verdere spreiding van COVID-19 tegen te gaan”, zegt Karen LewisBell.

Een zuurstofco­ncentrator is een apparaat dat zuurstof uit de lucht zuigt en zuivert tot 100 procent pure zuurstof. Deze zuurstof kan dan als therapie worden toegediend aan patiënten die zuurstofbe­hoeftig zijn. Tenslotte gaf de PAHO-functionar­is aan dat dit niet het einde van haar ondersteun­ing is. Er liggen meer apparaten in het verschiet die ondersteun­end kunnen zijn in de strijd tegen COVID-19.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezon­dheid sprak zijn dank uit aan het adres van de PAHO, die regelmatig ondersteun­ing biedt aan Suriname en het ministerie. Verder zei de bewindsman dat de laatste tijd het gebrek aan zuurstof vaker een probleem is geweest in verschille­nde ziekenhuiz­en. Het aantal patiënten dat zuurstofbe­hoeftig is, is groot en met deze apparaten kan er in ieder geval enige verlichtin­g komen. “Het onderhoude­n van zo een apparaat is van eminent belang en daar zullen we zeker aandacht aan besteden”, verzekerde de minister. Hij benadrukte ook dat de zuurstofco­ncentrator­s eerlijk verdeeld zullen worden onder de ziekenhuiz­en en wel op basis van urgentie.

 ??  ?? Minister Amar Ramadhin en Karen Lewis-Bell met een zuurstofco­ncentrator.
(Foto: Ministerie van Volksgezon­dheid)
Minister Amar Ramadhin en Karen Lewis-Bell met een zuurstofco­ncentrator. (Foto: Ministerie van Volksgezon­dheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname