Times of Suriname

Minister Achaibersi­ng praat met Douane

-

PARAMARIBO - Minister Armand Achaibersi­ng van Financiën en Planning is dinsdag ingegaan op de oproep van de Douane om met haar te praten. “Het is belangrijk om kennis met elkaar te maken en van elkaar te weten hoe we over bepaalde zaken denken, zodat we op een lijn komen en datgene doen waarvoor we aangesteld zijn”, zegt de minister.

Volgens Achaibersi­ng is de Douane een belangrijk instrument als het gaat om het vergroten van de inkomsten van de overheid. “De indirecte belastinge­n vormen het grootste deel van de overheidsi­nkomsten. Als het innen van de invoerrech­ten en accijnzen beter geregeld wordt, dan zullen de inkomsten toenemen.” Hij spreekt van een scala aan maatregele­n die moeten worden ingezet, zodat het korps zijn werk beter kan doen, volgens de wettelijke regelingen en zodat de overheidsi­nkomsten kunnen toenemen. “De overheid moet krijgen wat de overheid toekomt”, benadrukt de bewindsman.

Hij onderstree­pt dat de overheidsf­inanciën veel meer moeten worden. Minister Achaibersi­ngh kan zich daarom ook terugvinde­n in de gedachte van de Douane dat de vrijstelli­ng van producten aan een evaluatie toe is. Het korps heeft namelijk kenbaar gemaakt dat de Staat op dit stuk tientallen miljoenen misloopt. “Ik ben het daar helemaal mee eens. In mijn optiek geven we onder deze economisch­e omstandigh­eden voor te veel zaken vrijstelli­ngen.” Er is reeds opdracht gegeven voor een evaluatie en waar nodig zullen er aanpassing­en gepleegd worden, ‘in alle redelijkhe­id en billijkhei­d’, laat de bewindsman optekenen.

Hij benadrukt dat de vrijstelli­ngen bedoeld zijn om het productiep­roces te stimuleren. De regering houdt dit nog steeds voor ogen en gaat niets doen wat het productiep­roces tegenwerkt. Zij zal dit juist stimuleren. Doch, het stuk van vrijstelli­ngen is volgens minister Achaibersi­ng te breed en wordt ook oneigenlij­k gebruikt. Hij zegt dat nagegaan moet worden welke goederen aan vrijstelli­ng onderhevig zijn en waarvoor er vrijstelli­ng gegeven wordt. Dit vergt een hele evaluatie waar deskundige­n reeds mee bezig zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname