Times of Suriname

Surinaamse regeringsd­elegatie in Guyana

-

PARAMARIBO - Een delegatie bestaande uit onder anderen de ministers Albert Ramdin, Amar Ramadhin en Riad Nurmohamed, is woensdag naar Guyana vertrokken waar er gesprekken zullen worden gevoerd om de samenwerki­ng tussen beide landen op economisch en technisch vlak uit te diepen.

Minister Ramdin van Buitenland­se Zaken, Internatio­nal Business & Internatio­nale Samenwerki­ng (Bibis), legt als delegatiel­eider uit dat het een regulier werkbezoek betreft, dat tevens een rechtstree­ks gevolg is van de afspraken die in augustus zijn gemaakt tussen president Chandrikap­ersad Santokhi en president Irfaan Ali van Guyana. Aan hun ministers van Buitenland­se Zaken was toen de opdracht gegeven de relatie tussen de beide landen te evalueren. De bewindslie­den hebben tussentijd­s via Zoom evaluatiem­eetings gehad en een overzicht gemaakt van hoe die relatie eruit ziet.

Echter, de regeringsl­eiders willen het overleg naar presidenti­eel niveau brengen. Reden waarom er in Georgetown fysiek en formeel overleg gevoerd zal worden. De ontmoeting heeft een drieledig doel. Het eerste doel is om de evaluatie te bespreken en vast te stellen welke nieuwe vormen van overlegmom­enten gecreëerd moeten worden, die passen binnen het nieuwe raamwerk van overleg tussen de twee presidente­n. De bedoeling is dat uit het overleg een agenda komt voor de strategisc­he ontmoeting tussen de staatshoof­den, in de marges van de onafhankel­ijkheidsvi­ering in november in Suriname. Verder zal er in Georgetown gesproken worden over de bouw van de brug over de Corantijnr­ivier. Hierover zijn in de afgelopen week reeds gesprekken gevoerd op technisch niveau. Daarbij hebben minister Nurmohamed van Openbare Werken en zijn Guyanese ambtgenoot elkaar aan beide kanten van de rivier ontmoet.

Minister Ramdin spreekt in een interview met de Communicat­ie Dienst Suriname (CDS) van een belangrijk project om een stukje verbinding te creëren tussen de beide landen. De brug zal bijdragen aan de toegankeli­jkheid op het noordooste­lijke deel van Zuid-Amerika. Het betreft een grote en gezamenlij­ke investerin­g van Suriname en Guyana. Op de agenda staat ook de technische en economisch­e samenwerki­ng. In november moet duidelijk zijn dat de relatie tussen de beide landen enorm is verdiept.

Minister Ramdin zal in Georgetown van de gelegenhei­d gebruikmak­en om met een aantal ook in Suriname geaccredit­eerde ambassadeu­rs te praten, onder andere die van het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Europese Unie. Bezoeken aan Caricomsec­retaris-generaal Irwin LaRocque en Percival Marie, de directeur-generaal van Cariforum, waarvan Suriname thans voorzitter is, behoren ook tot het programma van de Surinaamse delegatie.

De Bibis-minister zegt dat op termijn de band tussen Suriname en Guyana economisch­e voorwaarde­n zal hebben. Op het gebied van olie en gas bestaat de mogelijkhe­id dat op den duur bepaalde investerin­gen samen gedaan zullen moeten worden. De bouw van een diepzeehav­en is bijvoorbee­ld een mega-investerin­g die beter gezamenlij­k gedaan kan worden. Ook zaken als export, toerisme en personenve­rkeer tussen de twee landen vragen een gezamenlij­ke aanpak. Volgens de bewindsman zijn er genoeg mogelijkhe­den waar beide economieën voordeel aan kunnen hebben. De bedoeling is om ervoor te zorgen, dat de relatie op een niveau komt waarbij beide landen tot de conclusie komen dat het voordeel heeft om met elkaar samen te werken, zeker met het oog op olie en gas in de toekomst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname