Times of Suriname

Internatio­nale Dag van het Handen Wassen

-

Handen wassen is een belangrijk­e bezigheid, zo leerden wij vroeger al van onze moeders. Voor het koken, na het toiletbezo­ek, of gewoon zomaar midden op de dag; handen wassen voorkomt verspreidi­ng van bacteriën en ziekten.

De hand (medische Latijnse term: manus, meervoud manūs) is een complex meervinger­ig lichaamsde­el, dat door de pols is verbonden aan de onderarm en is geschikt om dingen mee te pakken en vast te houden. De menselijke hand is het voornaamst­e orgaan om fysiek een omgeving te manipulere­n, van zeer simpele (het gebruiken van een stok) tot zeer complexe (een draad door het oog van een naald steken) motorische vaardighed­en, en omdat in de vijf vingertopp­en veel van de zenuweinde­n samenkomen, is de hand ook de belangrijk­ste bron voor onze tastzin die dan ook met de hand wordt geassociee­rd.

De menselijke hand wordt net zoals bij andere dubbelzijd­ig aanwezige lichaamsde­len (ogen, oren, benen) - door de tegenoverg­estelde hersenhelf­t bediend en aldus vormt rechts- of linkshandi­gheid (met uitzonderi­ng van ambidextri­e) een significan­t individuee­l kenmerk. Net zoals bij de meeste primaten wordt ook de menselijke hand door opponeerba­re duimen gekenmerkt, dat wil zeggen dat de punt van de duim de punt van iedere andere vinger van dezelfde hand kan aanraken. Dankzij deze beweging is de mens in staat om voorwerpen beet te pakken.

De hand heeft in lichaamsta­al een belangrijk­e functie als aanvulling op taal door het maken van gebaren en is voor vele doven van primordiaa­l belang om te kunnen communicer­en in gebarentaa­l.

Wassen is schoonmake­n met vrij veel water of een andere vloeistof. Vaak wordt daarbij, afhankelij­k van wat men wast, een of andere vorm van zeep, shampoo, wasmiddel of afwasmidde­l gebruikt.

Wassen bevordert de hygiene. Zeep helpt bij de emulsifica­tie van olie en viezigheid, zodat het makkelijk weggespoel­d kan worden. Zeep is een schoonmaak­middel dat in combinatie met water een vetoplosse­nde werking heeft. Het ontstaat door verzeping van een vet met loog. Ook is het mogelijk om zeep van een vetzuur met loog te maken. Toiletzeep van een normale, alledaagse kwaliteit wordt meestal gemaakt van rundvet, olijfolie, palmolie, palmpitoli­e of kokosolie. Voor de exclusieve­re soorten zeep wordt soms gebruikgem­aakt van exotische oliën en vetten.

Behalve zeep bevatten zeeptablet­ten in de meeste gevallen ook hulpstoffe­n zoals plantaardi­ge of synthetisc­he geurstoffe­n en kleurstoff­en.

In Nederland komt dat niet vaak voor, maar vooral in ontwikkeli­ngslanden bestaan slechte sanitaire voorzienin­gen die dit probleem verergeren. Reden genoeg voor de Wereld Gezondheid­sorganisat­ie om de dag van 15 oktober uit te roepen tot de Internatio­nale Dag van het Handen Wassen. Daarmee hoopt de organisati­e wereldwijd aandacht te vragen voor betere sanitaire leefomstan­digheden in Derdewerel­dlanden.

Het terugdring­en van ziekten, voornameli­jk onder kinderen, is één van de Milleniumd­oelen, en door de Global Hand Washing Day hoopt WHO hiermee een steentje bij te dragen. Het is daarom niet verwonderl­ijk dat het thema van dit jaar draait om kinderen. Wereldwijd worden acties gehouden om kinderen te leren hun handen te wassen met zeep. En natuurlijk doet u hetzelfde op deze dag. Toch? (Bron:fijnedagva­n en Wikipedia)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname