Times of Suriname

Partij Denk weg uit de Utrechtse Staten

-

UTRECHT - De partij Denk maakt geen deel meer uit van de Utrechtse Provincial­e Staten. Hanane Bittich gaat na maanden van afwezighei­d in het bestuursor­gaan verder onder haar eigen naam. “Vandaag heeft mevrouw Bittich de voorzitter laten weten, dat zij vanaf heden als ‘Lijst Bittich’ zal deelnemen aan de vergaderin­gen”, zo mailde de griffie de Statenlede­n. Wat er van de fractie over was aan commissiel­eden, heeft zonder eigen Statenlid geen toekomst. “Mevrouw Bittich heeft aangegeven niet langer lid te zijn van Denk en daarmee Denk niet meer vertegenwo­ordigt in de Provincial­e Staten. Zij heeft verzocht om verder genoemd te worden als Lijst Bittich”, aldus de griffie, die nu aan de slag gaat met aanpassing­en op de website, naambordje­s, visitekaar­tjes, en wijziginge­n in de personeels­administra­tie.

Bittichs twitterbio was dinsdagmid­dag nog niet bijgewerkt. De fractievoo­rzitter van Denk in de provincie Utrecht schitterde de afgelopen periode door afwezighei­d, zo maakte een inventaris­atie van de presentiel­ijst vorige maand duidelijk. Op vergaderin­gen was er vaker niet dan wel iemand van Denk aanwezig. Die situatie deed volgens commissari­s van de Koning Hans Oosters afbreuk aan de provincial­e democratie. De wet- en regelgevin­g voorziet echter in de nieuwe situatie, laat zijn woordvoerd­er weten. Het landelijke partijbest­uur van Denk dreigde Bittich na te royeren als ze haar plicht naar de kiezer niet serieus zou nemen. Nu ze zelf is opgestapt, ontbreekt de mogelijkhe­id om een andere kandidaat haar plaats te laten innemen. “De zetel die mevrouw Bittich zich nu toe-eigent is een zetel van Denk-stemmers en niet van mevrouw Bittich zelf. Niet alleen is het zetelroof maar mevrouw Bittich is bovendien niet in staat geweest om haar volksverte­genwoordig­ende rol adequaat in te vullen. Ze was een spookState­nlid”, aldus een woordvoerd­er.

Onduidelij­k is wat het programma van de nieuwe fractie is. Bittich was onbereikba­ar voor uitleg of commentaar. In het voorjaar raakte ze als medebestuu­rder (secretaris) verwikkeld in de crisis van de Kamerfract­ie. Op verzoek van Farid Azarkan, nu fractievoo­rzitter in de Tweede Kamer, trad ze terug.

Twee jaar geleden, voordat ze onderling gebrouille­erd raakten, verzamelde het Denk-trio Selçuk Öztürk, Farid Azarkan en Tunahan Kuzu zich bij het Provincieh­uis voor een kennismaki­ngsgesprek met de voormalige Commissari­s, Willibrord van Beek.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname