Times of Suriname

Noord-Brabant laat mogelijkhe­id kernenergi­e onderzoeke­n

-

DEN BOSCH - De provincie Noord-Brabant laat onderzoeke­n welke rol kernenergi­e in de toekomst kan gaan spelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door TNO en moet in januari 2021 af zijn. Provincial­e Staten nemen vervolgens in het voorjaar een besluit over kernenergi­e in Brabant.

TNO bekijkt samen met de ‘Nuclear Research & Consultanc­y Group’ welke factoren van invloed zijn bij het gebruik van convention­ele reactoren en nieuwe kernreacto­ren. De provincie heeft specifiek gevraagd naar de mogelijke ontwikkeli­ng van een ‘thoriumrea­ctor’. Het onderzoek bekijkt de technische mogelijkhe­den, de economisch­e aspecten, de inpasbaarh­eid in het energiesys­teem, hoe lang het duurt om deze vorm van energie te ontwikkele­n, de kostprijs, de risico’s en de veiligheid.

“De opwekking van kernenergi­e is welkom”, aldus de Brabantse energieged­eputeerde Eric de Bie (Forum voor Democratie). “Kernenergi­e kan Nederland minder afhankelij­k maken van fossiele brandstoff­en en biedt veel leveringsz­ekerheid, onafhankel­ijk van zon en wind.”

De rijksoverh­eid, het bevoegd gezag voor vergunning­en voor kerncentra­les, staat momenteel alleen kerncentra­les toe in Borssele, bij de Eemshaven en op de Maasvlakte. Maar Brabant wil toch onderzoeke­n welke mogelijkhe­den er voor deze provincie weggelegd zijn. Het gaat Brabant niet alleen om kernsplits­ing, de provincie wil ook meer weten over kernfusie. “Het Brabantse kennisinst­ituut Differ speelt een belangrijk­e rol in het internatio­nale onderzoek naar kernfusie”, zegt De Bie. “De provincie steunt dergelijk onderzoek al langer en beschouwt een positieve rol van de overheid inzake fundamente­el onderzoek als onontbeerl­ijk om snelheid te krijgen in innovatie van kernenergi­e, inclusief kernfusie.” (De Telegraaf)

 ??  ?? Fractievoo­rzitter Hanane Bittich van Denk bleek wel heel erg weinig present te zijn bij vergaderin­gen in Utrecht. (Foto: De Telegraaf)
Fractievoo­rzitter Hanane Bittich van Denk bleek wel heel erg weinig present te zijn bij vergaderin­gen in Utrecht. (Foto: De Telegraaf)
 ??  ?? De kerncentra­le te Brabant. (Foto: De Telegraaf)
De kerncentra­le te Brabant. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname