Times of Suriname

Omwonenden slepen Schiphol voor de rechter

-

AMSTERDAM Bewonersgr­oepen rondom Schiphol dagen de luchthaven en de Nederlands­e staat voor de rechter. Ze eisen dat ze beter worden beschermd tegen geluidhind­er, uitstoot en risico’s.

“Jarenlang bij bestuursre­chters procederen tegen de groei van Schiphol heeft tot nu niets opgeleverd,” zegt initiatief­nemer Jan Boomhouwer. “We moeten een stap maken naar een rechter die er dieper op ingaat en kijkt of alle regels wel deugen. Dat betekent een civiele procedure, hoewel dat veel geld kost. Er zijn zoveel mensen die daarom vragen. Wij pakken dat nu op.”

De zaak zal worden gevoerd namens de stichting Recht op beschermin­g tegen vlieghinde­r door advocatenk­antoor Prakken d’Oliveira, dat vaker opkomt voor de belangen van individuen. “Wij baseren de procedure op het Europees verdrag voor de rechten van de mens, dat stelt dat overheden burgers moeten beschermen en het recht op ongestoord wonen garandeert.”

“Nu is het zo dat waar je ook woont, je nooit weet aan hoeveel geluid, uitstoot en onveilighe­id je precies wordt blootgeste­ld. De normen en regels worden uitgesmeer­d over de hele regio. Er is geen regel die persoonlij­ke hinder en overlast reguleert.’”

Daar maakt de luchtvaart­sector en de overheid handig gebruik van, vindt Boomhouwer, die al jaren vanuit Aalsmeer strijdt tegen de vliegherri­e van de luchthaven. “Het is nu passen en meten met vliegroute­s, dat werkt niet. Soms worden op de ene plek maatregele­n genomen omdat daar veel wordt geklaagd, maar dan ontstaat elders meer overlast.”

“Hinder en overlast nemen nooit echt af,” aldus Boomhouwer. “Door het vliegverke­er te spreiden over de regio, of naar Lelystad, smeer je het alleen maar verder uit en lijkt het te dalen rondom Schiphol. Dat verklaart ook waarom nu zoveel mensen opstaan tegen het luchtvaart­beleid.”

“Wij willen dat de rechter bepaalt dat ieder individu kan weten waar hij aan toe is, zodat men daar ook bezwaar tegen kan maken. Wij willen beschermin­g, een bovengrens van wat verantwoor­d is voor woongenot en gezondheid. Daar rollen dan normen uit. Aan de hand daarvan mag Schiphol uitzoeken hoe het daar mee omgaat. Misschien moeten mensen worden uitgekocht, misschien moet er minder worden gevlogen.”

“Het gaat erom dat je recht hebt beschermd te worden tegen te veel geluidbela­sting, vervuiling en gevaar. We willen dat er overal een maximum norm geldt. Niet dat het hier wat meer wordt dan daar. We hoeven niet meer te dulden wat verantwoor­d is. Laten we beginnen met Schiphol, maar alle Nederlande­rs moeten tegen vlieglawaa­i worden beschermd.”

De groep bestaat volgens Boomhouwer uit zo’n vijftien oudgediend­en uit het Schipholve­rzet. “We willen dat zo snel mogelijk alle bewonersgr­oepen uit de hele regio, maar ook individuel­e burgers zich hierbij aansluiten. We gaan de procedure via crowdfundi­ng en donaties financiere­n.”

“We beginnen niet helemaal vanaf nul. We hebben nu 20.000 euro, maar rekenen op donaties van privéperso­nen, bewonersgr­oepen, milieubewe­ging en gemeentes. Niet alles hoeft via geld te gaan. We zoeken ook partijen die willen bijdragen aan het onderzoek. Dat kan ook een akoestisch­e deskundige zijn die wil meewerken. We zoeken in eerste instantie 150.000 euro, dat moet voldoende zijn tot een eerste uitspraak. Daarna zullen er hoe dan ook beroepen komen, van de overheid en van ons. Wij zetten dit door tot we gelijk hebben.”

De stichting zal nog dit jaar, zoals gebruikeli­jk, een sommatie naar kabinet en Schiphol sturen. “Zodat ze in de gelegenhei­d zijn zelf die stappen te nemen. Dat zullen ze, neem ik aan, niet doen. Ik verwacht dan in de loop van 2021 de rechtszaak.”

Vorige week kondigde Greenpeace al een rechtszaak aan tegen de noodsteun van het kabinet voor luchtvaart­maatschapp­ij KLM. Volgens de actiegroep stellen de milieustap­pen die de maatschapp­ij daarbij moet nemen, nauwelijks iets voor. Zo wil Greenpeace veel strengere normen voor nachtvluch­ten vanaf Schiphol.

(Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname