Times of Suriname

Utrecht in ban van vrouwenjag­er

-

UTRECHT - Utrecht Zuid wordt sinds een paar maanden geteisterd door een man die vrouwen lastigvalt in de donkere uren. Dinsdagavo­nd laat was het wederom raak, dit keer belden twee vrouwen de politie toen ze een verdachte man in het Beatrixpar­k zagen die mogelijk de dader is. De politie zette na de melding rond middernach­t dan ook direct speurhonde­n en een helikopter met zoeklicht in.

Volgens een woordvoerd­er is er geen strafbaar feit gepleegd dit keer, een ieder mag namelijk in een park rondlopen, maar ging men wel direct op zoek naar de man gezien hij mogelijk de dader van eerdere incidenten is. Volgens de zus van de twee meldsters kwam de man op de vrouwen af, maar rende hij ervandoor, mogelijk door de twee honden, pitbull en een stafford. “Het zijn geen kleine hondjes, maar wel heel lief. Toch ben ik blij dat hij ervan schrok”, aldus de oudere zus van de volwassen vrouwen. Vanwege het lopende politie onderzoek mag ze verder niet teveel loslaten over de situatie.

Het feit dat de man niet kon toeslaan, betekent niet dat hij ongevaarli­jk is. De vermoedeli­jke dader heeft inmiddels meerdere keren vrouwen lastiggeva­llen in het Beatrixpar­k en in de omgeving van het Houtensepa­d in het grensgebie­d van de wijken Lunetten en Hoograven. Hij slaat toe in de ochtend- en avonduren als het donker is. Er is geen duidelijk signalemen­t. De zus van de meldsters vertelt dat haar zussen hem wel goed gezien hebben: “Ze hebben een duidelijke omschrijvi­ng van hem doorgegeve­n aan de recherche. Hopelijk kunnen ze hem daarmee sneller pakken.”

De politie gaf eerder aan dat het pakken van de dader toppriorit­eit heeft. Rond middernach­t ging het onderzoek in, minstens een uur bleef de politiehel­ikopter cirkelen boven de wijk. Het park werd deels afgezet en vrouwen die voorbij kwamen werd geadviseer­d om goed uit te kijken, één persoon werd onder begeleidin­g van een politiemot­or veilig thuisgebra­cht. De verdachte werd echter niet aangetroff­en. Een burgerneta­ctie volgde niet. De vorige slachtoffe­rs gaven bij de politie aan dat een man hen van achter benaderde. Op 26 september stuurde de politie een burgerneta­ctie waarbij gemeld werd dat rond 7.30 uur een vrouw lastiggeva­llen was op het Houtensepa­d. Ze was van haar fiets getrokken en mishandeld. De verdachte was volgens de burgerneta­ctie een man op een fiets, 2540 jaar oud, blank, fors postuur en had een grijze hoodie aan met gele letters, mogelijk stond er iets met ‘HW’. Het kan zijn dat het signalemen­t niet helemaal klopt, omdat het in de donkere uren moeilijk te zien was voor het slachtoffe­r hoe de man er precies uitzag.

Mogelijk hebben twee mannelijke wielrenner­s het incident van 26 september gezien. De politie is nog op zoek naar deze getuigen. Ook andere getuigen die nog geen contact hebben opgenomen met de politie, wordt gevraagd dit alsnog te doen.

De zaak doet denken aan de tijd dat er een serieverkr­achter rondliep in Utrecht en veel vrouwen doodsbang waren om alleen over donkere wegen te fietsen. De Utrechtse serieverkr­achter was tussen 1955 en 2001 actief. Hij werd in 2014 aangehoude­n door middel van DNA-onderzoek na een fietsendie­fstal. Hij werd in 2016 veroordeel­d tot een gevangenis­straf van 16 jaar. In hoger beroep bleef die straf ongewijzig­d. De stad heeft veel fietspaden inmididels opgeknapt en goed verlicht, maar in- en rond het Beatrixpar­k blijft het vrij donker in de avonduren, mogelijk mede om de natuur niet te verstoren.

Ondertusse­n proberen vrouwen in Utrecht zich te weren tegen het gevaar van een aanval. Sportschoo­l Reignite Movement geeft samen met VechtFit momenteel zelfs extra cursussen, waar veel animo voor blijkt te zijn. Jaike Belfor, coach en oprichter van Vechtfit vertelt: “We leren vrouwen specifiek te vechten voor zichzelf. Veel zelfverded­igingscurs­ussen leren je trucjes, maar die werken vaak toch niet zo goed in de praktijk. Wij leren vrouwen om te vechten voor zichzelf. Alleen dat werkt op dat moment in een noodsituat­ie. Dat is echte zelfverded­iging.”

Ze wil dat vrouwen weerbaarde­r worden en ook uitstralen dat ze opkomen voor zichzelf: “We garanderen niet dat je zoiets niet overkomt. We geven vrouwen wel alle middelen mee om zichzelf zo goed mogelijk te kunnen verdedigen in een dergelijke situatie waardoor er een kans ontstaat dat situatie niet erger wordt dan de dader voor ogen had.” Vrouwen in de wijk zetten overigens ook in op preventie. In rap tempo worden ook online groepen opgezet waarin vrouwen fietsafspr­aken kunnen maken om veilig in groepjes Lunetten in- of uit te rijden. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname