Times of Suriname

Streep door strengere abortuswet in Texas

-

VS - Een Hof van Beroep in de Amerikaans­e stad New Orleans heeft dinsdag een streep gezet door een strengere abortuswet die de staat Texas wilde invoeren. Met die wet zouden de meeste abortussen na drie maanden zwangersch­ap zijn verboden. Volgens de rechtbank zou de Republikei­nse abortuswet een onnodige inbreuk vormen op het recht van vrouwen om hun zwangersch­ap te laten beëindigen voordat de foetus als levensvatb­aar wordt beschouwd.

De rechtbank hield daarmee een eerdere uitspraak van een lagere rechter in stand. Een abortusrec­htengroep had de zaak tegen de staat Texas aanvankeli­jk aangespann­en. De Texaanse wet zou de standaardm­ethode voor een abortus na 15 weken, bekend als dilatatie en evacuatie, verbieden, tenzij een arts eerst een andere handeling uitvoert om de verdere ontwikkeli­ng van de foetus te stoppen.

Die vereiste zou volgens het hof van abortusart­sen vragen dat zij tegen hun medische expertise en het belang van de patiënt in zouden handelen. De rechter beschreef de vereiste extra handeling in de Texaanse abortuswet als ‘gevaarlijk, pijnlijk, invasief en mogelijk experiment­eel’. Volgens de voorstande­rs van de abortuswet moet die voorkomen dat de foetus pijn lijdt. De rechter stelt dat dat argument ongefundee­rd is. Pijn bij foetussen is vrijwel onmogelijk voor de 24e week van de zwangersch­ap, stellen Amerikaans­e medische en gynaecolog­ische beroepsorg­anisaties.

Abortus geldt als een uiterst omstreden onderwerp in de Verenigde Staten, en dan met name in de conservati­eve staten. In Texas, de grootste staat waar de Republikei­nen het voor het zeggen hebben, wordt dan ook al langer geprobeerd om het recht op abortus te beperken. Rechtbanke­n zetten eerder een streep door soortgelij­ke wetten in de staten Alabama, Arkansas, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana en Oklahoma.

Het onderwerp abortus kwam ook ter sprake bij de elf uur durende hoorzittin­g in de Senaat waarbij dinsdag Amy Coney Barrett, de kandidaat-rechter voor het Hooggerech­tshof, werd ondervraag­d. Coney Barrett, een devoot katholiek, zei in de hoorzittin­g dat het eerdere oordeel van het Hooggerech­tshof waarmee abortus werd gelegalise­erd wat haar betreft niet heilig is. Vrouwenrec­htenactivi­sten vrezen dat het Hooggerech­tshof met Coney Barett als nieuwe rechter een streep zal zetten door de uitspraak in de abortuszaa­k Roe v. Wade uit 1973. Daarin werd geoordeeld dat de meeste wetten die abortus verboden of beperkten ongrondwet­telijk waren.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname