Times of Suriname

Israël keurt bouw nieuwe woningen in kolonies op Westelijke Jordaanoev­er goed

-

ISRAËL - Israël heeft de bouw van meer dan 2.000 nieuwe woningen in de nederzetti­ngen op de bezette Westelijke Jordaanoev­er goedgekeur­d. Het is het eerste groen licht van die aard sinds de normaliser­ing van de relaties tussen Israël en twee Golfstaten half september.

De Israëlisch­e administra­tie stemde in met de bouw van 2.166 woningen op de Westelijke Jordaanoev­er, zei een hoge functionar­is van het Ministerie van Defensie. Daarmee komt een einde aan een bouwstop van acht maanden, een maand na de onderteken­ing van een akkoord tussen Israël en twee Arabische landen aan de Perzische Golf.

De Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein sloten op 15 september in

Washington normaliser­ingsakkoor­den met Israël, waarmee ze na Egypte (1979) en Jordanië (1994) de eerste Arabische landen werden die Israël erkennen. In het kader van de normaliser­ing verbond Israël zich ertoe zijn plan voor de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoev­er op te schorten. Met de bouw van de ruim 2.000 bijkomende woningen ‘versterkt’ premier Benjamin Netanyahu de facto de annexatie van de Westelijke Jordaanoev­er, meent de Franse ngo La Paix Maintenant.

In de nederzetti­ngen op de Westelijke Jordaanoev­er, Palestijns gebied dat door Israël bezet wordt, leven ruim 450 duizend Israëliërs. De kolonies zijn in strijd met het internatio­nale recht en een obstakel voor de tweestaten­oplossing met een leefbare Palestijns­e staat naast Israël. De regering van Donald Trump besloot in november 2019 dat de kolonies niet in strijd zijn met het internatio­nale recht. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname