Times of Suriname

Californië: Republikei­nen moeten eigen ‘stembussen’ weghalen

-

VS - De Republikei­nse partij is in de Amerikaans­e staat Californië in botsing gekomen met de autoriteit­en van die overwegend Democratis­che staat, waar in drie districten eigen Republikei­nse inzamelpun­ten voor briefstemm­en verschenen. Volgens de autoriteit­en is het plaatsen van dit soort onofficiël­e ‘stembussen’ in strijd met de Kieswet.

De Republikei­nen erkennen de bussen te hebben neergezet, maar weigeren ze weg te halen. Die weigering zal in Californië waarschijn­lijk tot een juridische strijd leiden: in meerdere Amerikaans­e staten worden momenteel rechtszake­n uitgevocht­en over hoe burgers wel of niet mogen stemmen te midden van de coronacris­is.

De Californis­che autoriteit­en prijzen de officiële zogeheten ‘ballot boxes’ voor stemmen aan als een voorzienin­g waarbij kiezers zich geen zorgen hoeven te maken over de tijdige bezorging van hun ingevulde stembiljet. Ook hoeven ze nergens naar binnen om hun stem uit te brengen. Stemmers kunnen er ook voor kiezen hun stembiljet te volgen: zo krijgen ze bijvoorbee­ld een e-mail als het biljet na inlevering bij een inzamelpun­t is gescand.

Volgens de Californis­che procureurs-generaal Alex Padilla en Xavier Becerra mogen volgens de Kieswet van de staat alleen districtsa­utoriteite­n inzamelpun­ten voor stembiljet­ten neerzetten. Het is individuel­e politieke partijen of politici dus niet toegestaan hier tussen te gaan zitten.

Volgens Padilla hebben de autoriteit­en signalen opgevangen dat sommige van de inzamelpun­ten van de Republikei­nen in de districten Los Angeles, Fresno en Orange County valselijk als officieel zijn betiteld. Becerra waarschuwd­e de Republikei­nen dat het strafbaar is om te knoeien met stemmen. “Iedereen die bewust betrokken is bij het sjoemelen met of misbruiken van stemmen kan worden vervolgd”, voegde hij eraan toe. “Je hebt het recht om te stemmen en het recht te weten dat je stem op de juiste manier wordt geteld.” Vanwege de pandemie zullen meer kiezers dan ooit hun stem per brief uitbrengen. De Republikei­nen, president Donald Trump voorop, beweren echter zonder enig bewijs dat dit verkiezing­sfraude in de hand werkt. Volgens de Democraten proberen de Republikei­nen met hun aanvallen op het stemmen per brief te voorkomen dat mensen per post kunnen stemmen en zaaien ze tevens twijfel over de legitimite­it van de verkiezing­en. (HLN)

 ??  ?? Een officiële stembus in Fresno. (Foto: De Morgen)
Een officiële stembus in Fresno. (Foto: De Morgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname