Times of Suriname

Zoon Biden maakte gebruik van positie vader

-

VS De zoon van de Amerikaans­e presidents­kandidaat Joe Biden, de 50jarige Robert Hunter Biden, heeft volgens in Amerikaans­e media opgedoken e-mails zo’n zes jaar geleden uitgebreid gebruikgem­aakt van het feit dat hij zoon is van de toenmalige vicepresid­ent Biden.

Zoon Biden ging werken als topman voor de Oekraïense aardgasmaa­tschappij Burisma, die op Cyprus staat geregistre­erd. Zijn vader was in die dagen als vicepresid­ent in de regering van president Obama de voorman in het beleid met betrekking tot Oekraïne. Hunter dringt daarom aan op een heel riant inkomen bij Burisma.

Ruim een week voor een bezoek van Joe Biden op 21 april 2014 aan Kiev, wendde Hunter zich tot zijn Amerikaans­e zakenpartn­er Devon Archer die al in de top van Burisma zat. Hij noemt zijn vader ‘my guy’ en is blij met het aanstaande bezoek van zijn vader aan Kiev in de mails. Die zijn volgens de New York Post recent opgedoken op een achtergela­ten laptop in een computersh­op in de thuisstaat van de Bidens, Delaware.

Hunter dringt er bij zijn zakenpartn­er Archer op aan een contract voor hem te regelen vóór zijn vader in Kiev arriveert en er op 22 april premier Jatsenjoek zou spreken en een persconfer­entie zou geven. Hij noemt het bezoek onderdeel van onze adviezen en onze zienswijze, maar hij voegt eraan toe dat hij niet weet wat zijn vader precies gaat zeggen. “Het contract moet nu ingaan en niet na het bezoek van ‘my guy’ en er moet een voorlopig minimum van ongeveer 25 duizend dollar per maand in staan.”

Het is niet duidelijk wat Hunter uiteindeli­jk voor een maandsalar­is heeft gekregen en wat hij er precies heeft uitgevoerd. Vorig jaar meldden talrijke media naar schatting 50 duizend dollar. Hij vertrok er in april 2019. Tegenstand­ers van Joe Biden hebben de positie van zijn zoon bij Burisma vorig jaar opgevoerd als een belangenve­rstrengeli­ng die een vicepresid­ent niet past. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname