Times of Suriname

Rechtse militie VS wilde ook gouverneur Virginia ontvoeren

-

VS - De dertien Amerikaans­e leden van een rechtse militie die Gretchen Whitmer, de gouverneur van de staat Michigan, wilden ontvoeren omdat zij het niet eens waren met de coronamaat­regelen in die staat, hadden ook ontvoering­splannen voor Ralph Northam, de gouverneur van Virginia. Een agent van de federale politiedie­nst FBI zei dat in een rechtszitt­ing.

De FBI kreeg de informatie in juni van een informant die zich zorgen maakte over de plannen en besloot die met de autoriteit­en te delen, zei de agent. De anti-terreurage­nt zei dat de militie Whitmer en Northam specifiek bespraken als ‘mogelijke doelwitten’. De rechtszitt­ing is onderdeel van de voorbehand­eling in de zaak van vijf verdachten.

Daarbij moet de openbaar aanklager aantonen dat er voldoende reden is om de beklaagden te vervolgen. In totaal 13 mannen worden ervan verdacht dat zij de regering van de staat Michigan omver wilden werpen door het regeringsg­ebouw in Lansing te bestormen, gouverneur Whitmer te kidnappen, en haar vervolgens te berechten voor wat hoogverraa­d zien. De militieled­en wilden Whitmer uit haar vakantiewo­ning ontvoeren, een brug opblazen om te voorkomen dat de politie snel ter plaatse zou kunnen komen, en via Lake Michigan ontsnappen met de gouverneur.

Twee advocaten stelden ter zitting dat plannen van milities

zij

als doorgaans ‘grootspraa­k’ zijn door ‘wannabe soldaten’, die nooit worden uitgevoerd. Volgens de FBI-agent gingen de verdachten echter verder dan de gemiddelde militie door onder meer Whitmers vakantiewo­ning te bespionere­n, een ontsnappin­gsroute te bedenken en te bespreken hoe aan explosieve­n te komen. (HLN)

 ??  ?? Joe Biden (l) en zijn zoon Hunter. (Foto: Het Parool)
Joe Biden (l) en zijn zoon Hunter. (Foto: Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname