Times of Suriname

AZ boekt nettowinst van 5,6 miljoen

-

VOETBAL - Ondanks de instorting van een deel van het dak van het AFAS Stadion en de coronacris­is heeft AZ in het seizoen 2019-2020 zwarte cijfers geschreven. De club uit Alkmaar boekte een nettowinst van 5,6 miljoen euro. Dat is wel een kleine daling ten opzichte van een seizoen eerder, toen AZ nog 8 miljoen euro winst maakte. De nettowinst is toegevoegd aan het eigen vermogen, dat nu 38,8 miljoen euro bedraagt.

“Door zowel de dakschade als het coronaviru­s en de hiermee samenhange­nde compensati­eregelinge­n zijn de reguliere opbrengste­n uit wedstrijdb­aten, sponsoring en horeca fors lager dan in een normaal seizoen”, schrijft AZ bij het jaarversla­g (pdf). AZ was verzekerd voor de schade aan het dak.

De club moest vanwege het ingestorte dak bijna al zijn thuiswedst­rijden voor de winterstop in het stadion van ADO Den Haag spelen. Door de coronacris­is kon AZ de laatste negen duels van het seizoen niet spelen, waardoor het ruim 3 miljoen euro aan inkomsten misliep. AZ zag zijn nettoomzet (exclusief transfers) met 5,3 miljoen stijgen naar 30,8 miljoen euro. Daar staat tegenover dat de kosten van de club harder stegen. Op de transferma­rkt boekte AZ een winst van 13,3 miljoen euro. Een seizoen eerder was dat nog 24,4 miljoen. De transfer van Oussama Idrissi voor 12 miljoen naar Sevilla viel buiten het boekjaar 2019-2020 en is niet meegenomen in de jaarcijfer­s.

Desondanks spreekt AZ nu al de verwachtin­g uit dat het in het seizoen 2020-2021 een negatief financieel resultaat zal boeken, mede vanwege de coronacris­is en de gevolgen van de dakschade. Dat kan de club opvangen met de financiële buffer die ze de afgelopen jaren opbouwde. De ploeg van trainer Arne Slot is in het nieuwe seizoen met drie gelijke spelen moeizaam aan de Eredivisie begonnen. Bovendien werd ze uitgeschak­eld in de voorrondes van de lucratieve Champions League, waardoor AZ de komende maanden actief is in de groepsfase van de Europa League. (Nusport)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname