Times of Suriname

Elke 16 seconden een stilgeboor­te: ‘doodgezweg­en tragedie’

-

Elk jaar bevallen twee miljoen moeders na meer dan 28 weken zwangersch­ap van een overleden baby. Dat is elke 16 seconden een doodgebore­n kind. Unicef, de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie en de Wereldbank spreken van een ‘doodgezweg­en tragedie.’ Volgens het nieuwe rapport A Neglected Tragedy: The Global Burden of Stillbirth­s vindt de overgrote meerderhei­d van de stilgeboor­tes (84 procent) plaats in landen met lage en middeninko­mens. In 2019 kwamen drie op de vier doodgebore­n baby’s ter wereld in Afrika ten zuiden van de Sahara of in Zuid-Azië voor.

Een ‘stilgeboor­te’ of doodgebore­n kind wordt in het rapport gedefiniee­rd als een baby die zonder tekenen van leven wordt geboren na 28 weken zwangersch­ap of langer.

“Het verlies van een kind bij de geboorte of tijdens de zwangersch­ap is een verwoesten­de tragedie voor een gezin. Maar al te vaak wordt het verdriet in stilte doorstaan”, zegt Henrietta Fore, uitvoerend directeur van Unicef. “Elke 16 seconden ervaart ergens ter wereld een moeder de tragedie van een stilgeboor­te. Naast het verlies van mensenleve­ns zijn de psychologi­sche en financiële kosten voor vrouwen, gezinnen en samenlevin­gen ernstig en langdurig.”

“Voor veel van deze moeders had het nooit zover moeten komen. De meeste doodgebore­n kindjes hadden geleefd als hun moeders goed zouden zijn opgevolgd en de juiste prenatale zorg hadden gekregen van bekwame begeleider­s.”

Het rapport waarschuwt ook dat de COVID-19-pandemie het wereldwijd­e aantal doodgebore­n kinderen zou kunnen verhogen. Een halvering van de gezondheid­sdiensten als gevolg van de pandemie kan in 117 lage- en middeninko­menslanden bijna 200 duizend extra stilgeboor­ten veroorzake­n over een periode van 12 maanden. Dit komt overeen met een stijging van het aantal stilgebore­n baby’s met 11,1 procent.

Volgens modellen die voor het rapport zijn uitgevoerd door onderzoeke­rs van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, zou door de coronacris­is in 13 landen zelfs een toename van 20 procent of meer in het aantal stilgeboor­ten zichtbaar kunnen worden. De meeste stilgeboor­tes zijn te wijten aan een gebrek aan zorg tijdens de zwangersch­ap. Meer middelen om betere zwangersch­apsopvolgi­ng te organisere­n en meer vroedvrouw­en en verplegers op te leiden is een noodzaak, stelt het rapport. In 40 procent van de doodgeboor­ten zijn complicati­es tijdens de bevalling de oorzaak. Dat verlies kan worden voorkomen door de moeders beter te omringen met opgeleide gezondheid­swerkers en verloskund­ige zorg. Ongeveer de helft van alle stilgeboor­tes tijdens de bevalling vindt plaats in Afrika ten zuiden van de Sahara en in Centraal- en Zuid-Azië. In Europa, NoordAmeri­ka, Australië en NieuwZeela­nd is dat 6 procent.

“Het verwelkome­n van een baby in de wereld zou een tijd van grote vreugde moeten zijn, maar elke dag ervaren duizenden ouders ondraaglij­k veel verdriet omdat hun baby dood ter wereld komt”, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, directeur-generaal van de WHO. “Deze tragedie toont aan hoe belangrijk het is om essentiële gezondheid­sdiensten te versterken en in stand te houden, en hoe cruciaal het is om meer te investeren in verpleegku­ndigen en vroedvrouw­en.”

Het rapport merkt ook op dat stilgeboor­te niet alleen een uitdaging is voor arme landen. In 2019 hadden 39 landen met hoge inkomens een hoger aantal stilgebore­nen dan neonatale sterfgeval­len. In landen met een hoog inkomen zijn er meer stilgeboor­tes in de groep moeders met een laag opleidings­niveau.

Ook de sociaaleco­nomische status houdt verband met een grotere incidentie van stilgeboor­ten. In Nepal bijvoorbee­ld hebben vrouwen uit lagere klassen 40 tot 60 procent meer kans op een stilgebore­n kind, dan vrouwen uit de hogere klassen. Zowel in lage- als hoge inkomensla­nden worden meer baby’s stilgebore­n in landelijke gebieden dan in steden. Etnische minderhede­n in hoge-inkomensla­nden vinden een minder vlotte toegang tot hoogwaardi­ge gezondheid­szorg. Het rapport vermeldt dat de Inuit-populaties in Canada bijvoorbee­ld bijna drie keer vaker met stilgeboor­tes te maken krijgen, dan de rest van Canada. Afro-Amerikaans­e vrouwen in de Verenigde Staten lopen bijna twee keer zoveel risico op een stilgebore­n kindje dan witte vrouwen.

(MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname